Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας τριών Καταλανών ευρωβουλευτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της περιφέρειας Carles Puigdemont, που καταζητούνται από την Ισπανία για απόπειρα απόσχισης το 2017.
Η άρση της ασυλίας του Carles Puigdemont εγκρίθηκε με 400 ψήφους υπέρ, 248 κατά και 45 αποχές έπειτα από μυστική ψηφοφορία που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα (8/3), βράδυ, διευκρίνισε το Κοινοβούλιο.
Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και για τους άλλους δύο βουλευτές, του Antoni Comín και της Clara Ponsatí.
Ο Puigdemont και ο  Comín, που έχουν αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, έγιναν επίσημα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019, ενώ η Ponsatí, που βρίσκεται στη Σκωτία, ήταν επίσημα μέλος από τον Ιανουάριο του 2020.

Το χρονικό

Σε βάρος και των τριών έχουν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από την Ισπανία, η οποία επιδιώκει την απέλασή τους σε σχέση με τον ρόλο τους στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας το 2017 που κρίθηκε παράνομο από ισπανικό δικαστήριο.
Το Βέλγιο έχει αρνηθεί μέχρι τώρα τα αιτήματα της Ισπανίας.
Διάφοροι αυτονομιστές ηγέτες καταδικάστηκαν στην Ισπανία με την ίδια κατηγορία της εξέγερσης το 2019 και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης που φθάνουν και τα 13 χρόνια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε σε μια έκθεση που εκδόθηκε πριν από την ψηφοφορία πως οι ενέργειες και η άσκηση δίωξης προηγούνται χρονικά της απόκτησης της ιδιότητάς τους ως μελών του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019 και για την Ponsatí τον Ιανουάριο του 2020.

Ανέφερε επίσης πως εναπόκειται στα εθνικά δικαστικά συστήματα των χωρών μελών της ΕΕ να προσδιορίσουν τις ποινικές διαδικασίες.
Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει τον περασμένο μήνα υπέρ της άρσης της ασυλίας από δίωξη.
Σε κάθε περίπτωση, 15 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, οκτώ κατά και δύο τήρησαν αποχή.

Ικανοποίηση από Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άρση της ασυλίας των τριών Καταλανών αυτονομιστών ευρωβουλευτών, λέγοντας πως δείχνει ότι “τα προβλήματα της Καταλωνίας επιλύονται στην Ισπανία“.

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “στέλνει ένα τριπλό μήνυμα” ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Arancha González Laya, ένα από τα οποία είναι πως “τα προβλήματα της Καταλωνίας λύνονται στην Ισπανία, δεν λύνονται στην Ευρώπη”.
“Αυτή είναι η γραμμή που υιοθέτησε η ισπανική κυβέρνηση, εκείνη που τείνει τη χείρα στις καταλανικές πολιτικές δυνάμεις για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης”, είπε.
Τα άλλα δύο μηνύματα αυτής της ψηφοφορίας, συνέχισε η υπουργός, αφορούν το ότι ένας ευρωβουλευτής “δεν μπορεί να επικαλεστεί το στάτους του προκειμένου να αποφύγει να εμφανιστεί ενώπιον της εθνικής δικαιοσύνης” και την “ισχύ του κράτους δικαίου στην Ισπανία”.