Να αρθεί η ασυλία της ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Ειδικότερα, από τα 16 παρόντα μέλη, εννέα ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας  της κ. Σπυράκη (S&D, RE και Πράσινοι), έξι ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) ενώ δύο απείχαν (ID).

Σημειώνεται πως επιστολή από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor’s office) με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη λόγω της εν εξελίξει έρευνας για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται πως φέρεται να υπήρξαν παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις:

-Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (Accredited Ρarliamentary Αssistant – APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του

-Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για το δεύτερο

Πάντως, η Μαρία Σπυράκη έχει εξοφλήσει στη Βουλή όλα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι σήμερα ποσά.

Νωρίτερα στην άρση ασυλίας του πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος κατηγορείται για ξυλοδαρμό και κακοποίηση στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχώρησε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες  είναι ζήτημα ημερών η άρση ασυλίας του κ. Γεωργούλη από την Ευρωβουλή. Η σημερινή συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία του πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τη διαδικασία, αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα ανακοινώσει πως θα γίνει η τελική ψηφοφορία μεθαύριο, Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής είχε στείλει διαδοχικές επιστολές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και ενημέρωσε πως δεν επιθυμεί να παραστεί σε καμία διαδικασία, αλλά και στην ακρόασή του στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ