Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος μετά την επανασύσταση των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών οι οποίες θα αλλάξουν επιμέρους διατάξεις των κωδίκων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τα μέλη των επιτροπών  έχει υποβάλλει τις προτάσεις της.

Μεταξύ αυτών είναι αύξηση των ανωτάτων ορίων των ποινών, η αύξηση του χρόνου έκτισης ποινής για να υποβληθεί αίτηση για υφ’ όρων απόλυση (3/5 για πλημμελήματα και 4/5 για κακουργήματα) καθώς η επαναφορά της δικαστικής απέλασης που  καταργήθηκε κλπ.   Ζητούν επίσης  να επανέλθει η ποινή των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος, όταν το ύψος της ζημίας του δημοσίου είναι πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ καθώς και να υπάρχει μόνο μια ποινή για την ανθρωποκτονία με δόλο και αυτή να είναι ισόβια (πλέον διαζευκτικά το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει είτε ισόβια είτε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών).

Εμβληματική όμως θεωρείται η πρόταση για επαναφορά του παραβόλου (100 ευρώ μάλιστα) για την υποβολή μήνυσης εκ μέρους των πολιτών για αδικήματα που δεν διώκονται αυτεπαγγέλτως. Το παράβολο καταργήθηκε διότι θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά αποκόβει τη δυνατότητα των πολιτών να προσφεύγουν ανεμπόδιστα στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: dikastiko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ