Παραβίαση προσωπικών δεδομένων διακρίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) πίσω από έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο στο πλαίσιο του πόθεν έσχες ζητείται η χορήγηση των ΑΦΜ των συζύγων όλων των δικαστικών λειτουργών, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Η ΕνΔΕ με σχετική επιστολή της προς το υπουργείο εκφράζει σαφείς ενστάσεις, ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση της «μόνης αρμόδιας κατά το Σύνταγμα» – όπως αναφέρει – Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες και να δοθούν οδηγίες.
«Προτείνουμε να τεθούν οι σχετικοί προβληματισμοί που άπτονται της νομοθεσίας (ενωσιακής και εθνικής) για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες, της μόνης κατά το Σύνταγμα αρμόδιας αρχής, για τον τρόπο σύνταξης του καταλόγου των υπόχρεων. Και τούτο προκειμένου να αποσταλούν από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες σαφείς οδηγίες περί του τρόπου καταχώρισης και οριστικοποίησης του καταλόγου των υπόχρεων προσώπων υπό το φως της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» σημειώνει η ΕνΔΕ.

«Μας υποχρεώνουν σε λογοδοσία»

Η Ένωση στην επιστολή της παραπέμπει και σε πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ σύμφωνα με την οποία δέχθηκε ότι το όνομα του/της συζύγου «συναφώς δε και το Α.Φ.Μ. τους» εμπίπτει στην έννοια των ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όπως ειδικότερα καθορίζεται από το ενωσιακό δίκαιο.
«Η πρόβλεψη του άρθρου 17 του ως άνω νόμου 5026/2023 να χορηγούν οι υπόχρεοι, εν προκειμένω οι δικαστικοί λειτουργοί, τα στοιχεία των συζύγων τους, συμπεριλαμβανομένου του ΑΦΜ τους, είναι αντίθετη με το άρθρο 9 και 6 του ΓΚΠΔ. Διότι στην πραγματικότητα, οι έως σήμερα υπόχρεοι για δήλωση πόθεν έσχες καθίστανται υπεύθυνοι επεξεργασίας και για το Α.Φ.Μ. των προσωπικών στοιχείων των συζύγων τους, υποχρεώνοντάς τους (δηλ. τους υπόχρεους για δήλωση πόθεν έσχες) σε λογοδοσία» τονίζεται.

Απαιτείται ρητή συγκατάθεση των συζύγων – Δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας

Παράλληλα, η ΕνΔΕ υπογραμμίζει ότι μόνο με τη ρητή συγκατάθεση των συζύγων επιτρέπεται η προώθηση (διαβίβαση) των ως άνω αιτούμενων στοιχείων προς την υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Επιπλέον, το εν λόγω αίτημά σας δεν είναι συμβατό με την αρχή περιορισμού του σκοπού, καθώς στοχεύει στην επικαιροποίηση στοιχείων, εν πολλοίς ήδη γνωστών στην αρμόδια αρχή Ελέγχου Πόθεν Έσχες. Έτι περαιτέρω, πρέπει να αναφερθεί ότι η συλλογή των αιτούμενων στοιχείων δεν συνοδεύεται από την πρόβλεψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας (όπως λ.χ. η κρυπτογράφηση), τη στιγμή μάλιστα που, όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω επεξεργασία αφορά «ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ