Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας κατηγορήθηκε ότι κινούσε τα νήματα ο ίδιος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρόκειται για υπόθεση που η δράση της ξεσκεπάστηκε κατόπιν των αποκαλύψεων της εξαδέρφης του βαρυποινίτη, Λίτσας Βλαστού, η οποία μέχρι τότε λειτουργούσε ως δεξί χέρι του Βλαστού, την οποία εμπιστευόταν και στην συνέχεια την κατηγόρησε ότι του «έφαγε» 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία προέρχονταν από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στον Παναγιώτη Βλαστό για πρώτη φορά δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αφού ο βαρυποινίτης τα τελευταία χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα παράπτωμα και παρακολούθησε μάλιστα και το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στον Κορυδαλλό.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Ειδικότερα, το δικαστήριο από τους 26 συνολικά αρχικά κατηγορούμενους έκρινε σήμερα ένοχους τους 12 εξ αυτών επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης από 30 μήνες μέχρι την ανώτερη κάθειρξη που επιβλήθηκε στον Παναγιώτη Βλαστό για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις, εκρήξεις κλπ.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονταν χτυπήματα όπως η επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου (Βλαστός –Σκαφτούρος ήταν επίσης κατηγορούμενοι) καθώς και οι εκρήξεις στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και σε αυτό της αδελφής του. Οι επιθέσεις στην οικογένεια Σμπώκου, όπως είχε αποκαλύψει η εξαδέρφη του Βλαστού ήταν προκειμένου να υποκύψει ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στον εκβιασμό τους και να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών.

Στον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Σκαφτούρο το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Στην Λίτσα Βλαστού κάθειρξη 14 ετών λόγω του ότι της αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σε όλους , πλην του Παναγιώτη Βλαστού, χορηγήθηκε ανασταλτικό στην έφεση ενώ το δικαστήριο απάλλαξε 14 κατηγορούμενους είτε γιατί δεν προέκυψε η συμμετοχή τους στο κύκλωμα είτε γιατί οι πράξεις που τους αποδόθηκαν είχαν υποπέσει σε παραγραφή. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και η μία εκ των δικηγόρων του Παναγιώτη Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου.

Πηγή: dikastiko