Ο συνιδρυτής του κολοσσού κρασιού Groupe Castel, ο Γάλλος Πιέρ Καστέλ, θα πρέπει να καταβάλει 286 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (288 εκατομμύρια ευρώ) στην εφορία της Γενεύης μετά τη δικαστική απόφαση σε βάρος του στο μπρα ντε φερ που είχε με τις φορολογικές αρχές.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, απέρριψε την προσφυγή του ιδρυτή του δικτύου καταστημάτων πώλησης κρασιών και οινοπνευματωδών Nicolas και πετυχημένων εμπορικών σημάτων κρασιού όπως το Baron de Lestac, το Kriter ή το Listel, κατά δικαστικής απόφασης στη διαμάχη που είχε με τις φορολογικές αρχές της Γενεύης, οι οποίες τον κατηγορούν ότι παρέλειπε να δηλώνει ένα μέρος της περιουσίας του επί χρόνια.

Στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου δεν κατονομάζεται ο Καστέλ, αλλά γίνεται λόγος για έναν «Γάλλο πολίτη ισπανικής καταγωγής», «γεννημένο το 1926», ο οποίος «είχε φύγει από τη Γαλλία για να εγκατασταθεί στην Ελβετία» και ενέγραψε «στο εμπορικό μητρώο του καντονιού της Γενεύης το 1981» εταιρία που δραστηριοποιείται στο «κρασί, την μπίρα και τα αναψυκτικά» και την οποία είχε ιδρύσει «με τους αδελφούς και τις αδελφές του».

Η εφορία της Γενεύης θα λάβει 286 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μεταδίδει το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, σε αυτό το πρώτο σκέλος της διαδικασίας φορολογικής υπενθύμισης που αφορά τις φορολογικές δηλώσεις για το 2007 και το 2008.

Ο δικηγόρος του Καστέλ επιβεβαίωσε το ποσό αυτό, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο πελάτης μου, ασφαλώς, αμφισβητεί τη βάση και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης», δήλωσε ο Γκρέγκορι Κλερ, δικηγόρος φορολογικού δικαίου του γραφείου Aegis στη Γενεύη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «σέβεται την απόφαση».

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ελβετικός ιστότοπος δικαστικής έρευνας Gotham City είχε αποκαλύψει ότι ο 96χρονος, που εγκαταστάθηκε στην Ελβετία μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν το 1981, είχε καταδικαστεί στο εφετείο στη Γενεύη γιατί παρέλειψε να δηλώσει μέρος της περιουσίας του.

Έτερη διαδικασία είναι σε εξέλιξη για τις οικονομικές περιόδους 2010 και 2011.