Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση. Κατά δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Κατά την διαδικασία της ακρόασης φορέων ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Α΄Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενος στις διατάξεις για την υφ όρων παύση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα, με προβλεπόμενη ποινή μέχρι 1 έτος, επισήμανε πως και στο παρελθόν αντίστοιχες διατάξεις έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες.

«Για πολλοστή φορά επανέρχεται διάταξη που αφορά στην παραγραφή ποινών και την υφ όρων παύση ποινικής δίωξης για την ελαφρά εγκληματικότητα. Και μόνο το γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε 3 με 4 χρόνια αποδεικνύει το ατελέσφορο του μέτρου. Στην πράξη εγκλήματα αυτής της κατηγορίας τιμωρούνται μόνο για όσους παραπέμπονται με την αυτόφωρη διαδικασία», είπε ο κ. Σεβαστίδης και επισήμανε ότι θα έπρεπε να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί πως θα προχωρούσε ο θεσμός της ποινικής διαταγής προτού φτάσουμε και πάλι στο ατελέσφορο μέτρο της παραγραφής και την υφ όρων άρση της ποινικής δίωξης.

«Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τις υφ΄όρων απολύσεις για να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να μπει σε μια κανονικότητα, να μπορέσει να λειτουργήσει το ποινικό σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και να μην χρειάζονται με ένα νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων να αφήνουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, που έχει την απαίτηση της ποινικής δίωξης, να είναι χωρίς προστασία», σημείωσε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Στη μεγάλη ανάγκη αποφόρτισης του όγκου των υποθέσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, απέδωσε ο αρμόδιος Κωνσταντίνος Τσιάρας τη διάταξη για την παραγραφή ποινών.

«Υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη ρύθμιση; Ναι. Και, κατά τη δική μου άποψη, κανονικά δεν θα έπρεπε να ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε μια τέτοια ρύθμιση. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Γίνεται για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών και, βεβαίως, ελάττωσης ενός τεράστιου όγκου στο χώρο της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό γίνεται. Με ρωτάτε αν είναι σωστό; Προφανώς, κανείς δεν θα απαντήσει ότι είναι σωστό. Γίνεται από το 1980; Ναι, γίνεται από το 1980. Σήμερα, είμαστε αναγκασμένοι ακόμη περισσότερο να το κάνουμε, διότι αυτή η περίοδος του κορονοϊού, με τη μη πραγματική λειτουργία των δικαστηρίων, για δύο και πλέον μήνες, αντιλαμβάνεστε ότι, έχει δημιουργήσει άλλου είδους δεδομένα. Και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και στο πλαίσιο αυτό, αναγκαζόμαστε να φέρουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ