Η αντίδραση των δικηγόρων

Η αγόρευση της Εισαγγελέως, Αριστοτελείας Δόγκα, στη δίκη για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος σε δήλωση-καταγγελία, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει διάθεση παρέμβασης στην ουσία της υπόθεσης, ωστόσο επισημαίνει ότι η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, αναφέρθηκε απαξιωτικά στο υπερασπιστικό έργο των δικηγόρων, προσβάλλοντας “στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της δικαιοσύνης, έλαβε χώρα καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του ΚΠΔ και του ισχύοντος Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό.”.

Παράλληλα, ζητά από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη, κατά νόμο, πειθαρχική διαδικασία.

Οι φράσεις που εξόργισαν τους δικηγόρους:

“Από τη στιγμή που οι συνήγοροι μπαίνουν στην υπόθεση αρχίζουν τα ψέματα, τα σενάρια για τη συσκότιση της αλήθειας. Έχω ακούσει από συνηγόρους κατηγορουμένων να λένε ότι είμαστε συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Συλλειτουργός στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που αποσκοπεί σε αυτό που αποσκοπεί όλη η Δικαιοσύνη. Στην ανεύρεση της αλήθειας”,

“Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …. Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους”,

“Πείτε τα έτσι και μετά αλλιώς και έτσι όλο και κάποια αμφιβολία θα γεννηθεί”.

Η αντίδραση του Ακη Σκέρτσου:

Υπήρξαν όμως και πολιτικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του υφυπουργού παρά των Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου.

Ο κ. Σκέρτσος άσκησε αυστηρή κριτική στην εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αλλά κυρίως για την αγόρευσή της,.

Σημειώνοντας ότι τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή και ότι ακόμα και στα πιο ειδεχθή εγκλήματα πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να μην κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες αλλά να κρίνουν ακόμα και κόντρα στις προσωπικές τους απόψεις και να λαμβάνουν και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Τελικά η Αριστοτέλεια Δόγκα παραμένει στη δίκη

Οι αντιδράσεις των δικηγόρων προκάλεσαν ένταση σήμερα στο δικαστήριο με συνέπεια η πρόεδρος του δικαστηρίου να ζητήσει διακοπή. Αργότερα ζήτησε από τους δικηγόρους να παραμείνουν κατά τις αγορεύσεις τους στα θέματα της δίκης, ενώ η εισαγγελέας ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή από τη δίκη και πήρε, όπως είπε, την εντολή να μείνει.

Το Facebook

Εκτός facebook είναι πλέον, η Εισαγγελέας της δικης Τοπαλούδη, Αριστοτέλεια Δόγκα.

Αφού κατέβασε τις αναρτήσεις μετά έσβησε τελείως τον λογαριασμό της στο facebook η Εισαγγελέας της δίκης Τοπαλούδη

Η τελευταία ανάρτηση της Εισαγγελέως ήταν τα λουλούδια που της χάρισε η μητέρα της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη και τα οποία τα τοποθέτησε στο γραφείο της.

Είχε γράψει : “Το ωραιότερο και πολυτιμότερο δώρο της ζωής μου. Κυρία Κούλα… Σας ευχαριστώ.

Η ανάρτησή της έγινε viral και τελικά την κατέβασε. Τα λουλούδια τα πρόσφερε στην Εισαγγελέα ο πατέρας της κοπέλας, λέγοντάς της πως “είναι από την Ελένη”.

εισαγγελέας

Δεν ήταν όμως μόνο το ενδιαφέρον του Τύπου για την προσωπικότητα της Αριστοτέλειας Δόγκα, τις φωτογραφίες της και τις αναρτήσεις της που την οδήγησε σε αυτή την κίνηση. Γιατί ακολούθησε ένα κύμα αντιδράσεων για την αγόρευσή της που παρά λίγο να την οδηγήσει στην παραίτηση από την δίκη.

Πηγή: The toc

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ