Ημερήσιο πρόστιμο 250 ευρώ θα «κόβει» η Εφορία σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν διαβιβάζουν στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ από το 2024.
Το νέο ποινολόγιο είναι ηπιότερο σε σχέση με το αρχικό που προέβλεπε καμπάνες 100.000 ευρώ το χρόνο οι οποίες αφαιρέθηκαν στο τελικό κείμενο του, ωστόσο δεν παύει να είναι τσουχτερό καθώς με την επιβολή της ημερήσιας χρηματικής ποινής το ύψος του προστίμου μπορεί να φθάσει τα 91.250 ευρώ (365 ημέρες X 250 ευρώ) σε ετήσια βάση.
Επίσης αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε ετών τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται. Την ίδια στιγμή διατηρείται το δικαίωμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των παραβατών από την ΑΑΔΕ.
Να σημειωθεί ότι από το νέο έτος καθίσταται υποχρεωτική η ανάρτηση εσόδων και εξόδων στο MyData και στην περίπτωση που οι δαπάνες μιας επιχείρησης που δεν έχουν διαβιβαστεί δεν θα εκπίπτουν. Ακόμη θεσπίζεται το ψηφιακό πελατολόγιο που θα πρέπει να τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής ,πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα ο χάρτης των προστίμων στα ηλεκτρονικά βιβλία διαμορφώνεται από το νέο έτος ως εξής:

– Αν ο επαγγελματίας δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.

– Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος, ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, τα δεδομένα των εσόδων, με αποτέλεσμα να μην περιληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.

– Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

– Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ