Κλείνει αύριο το πρώτο «παράθυρο ευκαιρίας» και στις 30 Ιουνίου το δεύτερο για τους φορολογούμενους που θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 και να «ξεφουσκώσουν» το λογαριασμό στον φετινό ΕΝΦΙΑ που φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό Μ. Πέμπτη η ΑΑΔΕ θα κλείσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Ε9 για να τρέξει την διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ αποστέλλοντας μέχρι τέλος Απριλίου τα εκκαθαριστικά σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες. Η εξόφληση θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τέλος Μαΐου και τη τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.
Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα σηκώσει τα ίδια φορολογικά βάρη με πέρυσι καθώς οι ταχύτητες στα εκκαθαριστικά δεν αλλάζουν με αποτέλεσμα αν υπάρχουν ανάσες αυτές είναι μέσω των διορθώσεων στα στοιχεία των ακινήτων που μπορούν να κάνουν οι υπόχρεοι.
Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την εφορία θα πρέπει να τσεκάρουν προσεκτικά όλους τους κωδικούς του εντύπου Ε9, καθώς έχουν προστεθεί νέοι που δίνουν τη δυνατότητα στους υπόχρεους να αποτυπώσουν με ακρίβεια την περιουσιακή τους εικόνα και να αποφύγουν λάθη που κοστίζουν ή να χάσουν εκπτώσεις που φθάνουν στο 60%.
Ιδιαίτερα σχολαστικότητα απαιτείται από όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στο περιουσιακό τους προφίλ μέσα στο 2022 δηλαδή πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητο, απέκτησαν ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ή άλλαξαν τα δικαιώματα επί ακινήτων που κατείχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Οι συγκεκριμένοι οφείλουν έως τις 12 Απριλίου να δηλώσουν τις μεταβολές για να αποφύγουν τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω πλασματικής εικονικής δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι όσοι διορθώνουν στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 δεν επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ αλλά δεν γλιτώνουν για παράδειγμα όμως τον έξτρα φόρο που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης «ξεχασμένων» τετραγωνικών μέτρων χωρίς μάλιστα να κληθούν να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ το οποίο έχει καταργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.
Τα σημεία στο Ε9 με τα πιο συνηθισμένα λάθη που ανεβάζουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:
1. Αποθήκες – πάρκινγκ: Βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες ή υπόγεια πάρκινγκ φορολογούνται με έκπτωση 90%.
2. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%.
3. Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.
4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν δεν υπάρχει αναφορά για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
5. Όροφος: Αν δεν αναγράφεται, μπαίνει αυτόματα στον έκτο όροφο με τον υψηλότερο συντελεστή ΕΝΦΙΑ.
6. Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν, να διορθώσουν ή να διαγράψουν στοιχεία των ακινήτων τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του νέου ΕΝΦΙΑ μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων, οι οποίες ενδεχομένως θα μειώσουν το αρχικό ποσό του φόρου.

Οι ημερομηνίες

– 12 Απριλίου 2023: Τελευταία ημέρα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2023.
– 30 Ιουνίου 2023: Τελευταία ημέρα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9
– 31 Μαΐου 2023: Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2023
– 29 Φεβρουαρίου 2024: Εξόφληση 10ης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2023

Μάριος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ