Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Κάποιοι έκαναν λόγο για την «έκπληξη» στο φετινό Eurobasket, ωστόσο όποιος γνωρίζει λίγο καλύτερα τον Δημήτρη Αγραβάνη και ξέρει πως το μπάσκετ είναι κυριολεκτικά η ζωή του, αναμφίβολα ανέμενε πως το πλήρωμα του χρόνου θα τον «δικαίωνε» για το focus και το πάθος που έχει επενδύσει στα όνειρα του. Φιλόδοξος, πεισματάρης, πιο ώριμος από ποτέ αλλά και με μεγαλόπνοους στόχους στη βαλίτσα του, προσγειώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα στην γειτονική Ιταλία, με την Napoli να τον καλωσορίζει στους κόλπους της ομάδας. Άνοιξε έτσι την ευρωπαϊκή «πόρτα» (σε πρώτο επίπεδο) για μια νέα, διεθνή καριέρα, με κύριο σκοπό όπως αναφέρει ο ίδιος στο BN, την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εκεί δηλαδή όπου φιλοξενείται  το NBA. Εξάλλου αν κάναμε επίκληση στην αυθεντία… ο ίδιος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το νούμερο ένα στον πλανήτη (και στην καρδιά μας) αλλά και επί σειρά ετών φίλος του, πιστεύει στον Δημήτρη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα πορτοκαλί παρκέ του NBA ταιριάζουν άψογα στο μπασκετικό του προφίλ.

Τα πρώτα δείγματα από το «beast mode» στο οποίο έχει εισέλθει πλέον ο Αγραβάνης, τα έδειξε πριν λίγες μέρες όταν μάλιστα αναδείχθηκε ως MVP του αγώνα με την θεαματική αλλά και δύσκολη νίκη επί της Πέζαρο. Εκεί τον είδαμε να πανηγυρίζει λέγοντας «Forza Napoli» με τους νέους του συμπαίκτες, όταν πια με μεγαλύτερη άνεση ξεπέρασε την πρώτη δύσκολη περίοδο προσαρμογής σε μια άλλη χώρα, όπως παραδέχεται και ένιωσε ακόμα πιο δυνατός αγωνιστικά, με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τον ρωτήσαμε για την «επίσημη αγαπημένη», την εθνική μας δηλαδή ομάδα στο μπάσκετ και το καλοκαίρι που διένυσε καθώς και για τα προκριματικά που πλησιάζουν για το παγκόσμιο κύπελλο, τον μικρότερο του αδελφό, Γιάννη Αγραβάνη και για τα των.. έσω για το πώς εγκλιματίζεται στο νέο του «σπίτι» και περιβάλλον, την Napoli.

Τι μας εξομολογήθηκε όμως για τα δύο του μπασκετικά πρότυπα, τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Βασίλη Σπανούλη και το πως διαχειρίζεται ο ίδιος τις πιο «περίεργες» ημέρες.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Δημήτρης Αγραβάνης:

Δημήτρη, πες μας αρχικά για την νέα σου αθλητική «στέγη» και την μετάβαση που έκανες στο εξωτερικό. Πως σε υποδέχθηκαν οι Ιταλοί;

Ως άνθρωποι οι Ιταλοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα φιλόξενοι αλλά και ως οπαδοί είναι πολύ θερμοί, καθώς στηρίζουν και «αγκαλιάζουν» την Napoli και στο μπάσκετ αλλά και στο ποδόσφαιρο. Θα έλεγα πως κουβαλάνε μια… τρέλα, λίγη παραπάνω ακόμα και από τους Έλληνες. Η Ιταλία είναι μια πανέμορφη χώρα. Δεν σου κρύβω όμως, επειδή ήταν η πρώτη φορά που απομακρύνθηκα μόνιμα από την Ελλάδα, η πρώτη «κρυάδα» όπως λέμε της προσαρμογής ήταν κάπως δύσκολη. Μακριά δηλαδή από το σπίτι μου στο Μαρούσι, την οικογένεια, τα αδέλφια μου και φυσικά όλους τους ανθρώπους που άφησα πίσω. Όσο περνά σταδιακά ο καιρός, προσαρμόζομαι ιδιαίτερα καλά, γνωρίζω περαιτέρω τους συμπαίκτες μου, με στηρίζει εξαρχής ο coach και βρίσκομαι στην φόρμα που πρέπει για να κυνηγήσω τα όνειρα μου. Έχω, θα έλεγα, ένα απόλυτο focus στο μπάσκετ οπότε όλα τα υπόλοιπα μπορούν να «περιμένουν».
agravanis_napoli.jpeg

Το καλοκαίρι πλανόταν ένα ερωτηματικό γύρω από το όνομα σου. Μα που θα πάει επιτέλους ο Αγραβάνης, καθώς ήσουν free agent. Φτάνοντας στο σήμερα, είσαι ικανοποιημένος με την απόφαση σου;

Ο κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά το καλοκαίρι απέρριψα όντως πολλές ευρωπαϊκές προτάσεις.

Στόχος μου είναι πρωτίστως να κυνηγήσω το όνειρο μου που δεν είναι άλλος από το να αγωνιστώ στο NBA. Εισήλθα στην καλύτερη μπασκετική ηλικία που λέμε, αισθάνομαι δυνατός αγωνιστικά και επιζητώ ξεκάθαρα να διεκδικήσω τους στόχους για τους οποίους παλεύω. Η Napoli είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσω την ευρωπαϊκή παρουσία μου, να πρωταγωνιστήσω στο εξωτερικό. Απαντώντας στην ερώτηση σου, ναι νιώθω χαρούμενος για την επιλογή μου. Ειδικά τώρα που ως ομάδα έχουμε βελτιώσει απίστευτα το παιχνίδι μας, αν συγκρίνουμε την πορεία μας από την έναρξη του πρωταθλήματος. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε περισσότερες νίκες.

Στον τελευταίο σας αγώνα, μας έδωσες μια «γεύση» από τα όσα αναφέρεις καθώς αναδείχθηκες MVP της αναμέτρησης.

Δεν σκέφτομαι ποτέ πριν τον αγώνα ότι παίζω ειδικά για να βγω MVP, θέλω απλά να δίνω το 100% του εαυτού μου. Πλέον, είμαι σε καλή φόρμα και αυτό χρειάζεται να αποτυπώνεται στην εξέλιξη και στις εμφανίσεις μου. Είναι ευχάριστο να κερδίζει η ομάδα σου και σίγουρα διπλά ευχάριστο να βγαίνεις MVP.

Κεφάλαιο Eurobasket. Πόσο σε άλλαξε ως παίκτη αλλά και ως άνθρωπο το περασμένο καλοκαίρι;

Κι όμως θα σου πω ότι δεν άλλαξε ιδιαίτερα τη ζωή μου το Eurobasket. Αυτό που θα έλεγα ότι παρατηρώ περισσότερο καθώς είναι προφανές,  είναι ότι με αγάπησαν πολύ ως αθλητή οι Έλληνες φίλαθλοι αλλά και στο εξωτερικό όσοι παρακολουθούσαν τους αγώνες μας.

Για εμένα δεν άλλαξε κάτι ριζικά, είμαι όπως σου ανέφερα σε καλή αγωνιστική κατάσταση, και όταν κλήθηκα να παίξω για την εθνική έδωσα το παρών με τις καλύτερες βλέψεις. Κάνω πάντα την αυτοκριτική μου. Όλοι γνωρίζουμε τι πήγε λάθος και τι πήγε σωστά. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει βελτίωση και σε εμένα και σε όλους μας και προφανώς να μην ξανα θέσουμε ποτέ τον στόχο «μετάλλιο» ως ακρογωνιαίο λίθο. Ήταν πολύ λάθος ο εν λόγω προσανατολισμός και μας επηρέασε με τον λανθασμένο τρόπο όπως έδειξε το αποτέλεσμα.

Γλυκόπικρη γεύση;

Όχι, σίγουρα πικρή γεύση.

Εγώ πάντως διαφωνώ μαζί σου.

Οκ, όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα ο κόσμος μας έλεγε διαρκώς «μπράβο»… γιατί μπράβο; σκεφτόμουν, αφού δεν πετύχαμε. Τους κατανοώ καθώς το κλίμα ήταν όμορφο, το κοινό είδε τη χημεία και το πως δέσαμε ως ομάδα. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς, να αφοσιωθούμε τη δουλειά μας.

Όταν έχεις τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον Γιάννη, δεν μπορείς να περιμένεις τα πάντα από εκείνον. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι, να του κάνουμε τη ζωή εύκολη να στο πω απλοϊκά και ο καθένας να πρωταγωνιστήσει στον ρόλο που του αποδίδει ο coach.

Η Γερμανία βασανίζει ακόμα το μυαλό μας – δεν επιβάλλαμε τον ρυθμό μας, παίξαμε λίγο πιο φοβισμένα, πιο παθητικά στην άμυνα και αποτύχαμε.

Έχεις λοιπόν, εντοπίσει τα λάθη σου και εν συνόλω αυτά της ομάδας;

Σίγουρα ο καθένας βελτιώνει τα κομμάτια στα οποία υστερεί, δουλεύουμε όλοι πολύ σκληρά γι’ αυτό. Στα παιχνίδια προσπαθείς ούτως ή άλλως να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό.

Χρειάζεται όμως να είμαστε πιο aggressive, έχουμε πολύ καλό υλικό, τον καλύτερο προπονητή τον coach Ιτούδη και εξαιρετικούς παίκτες. Αξίζει και σε εμάς και στη χώρα μια επιτυχία από αυτή τη «συνταγή».

Η χημεία που βλέπαμε στην κάμερα, ισχύει και στα «παρασκήνια»;
image-26-1-e1662557112690.jpg

Όλοι γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια μεταξύ μας. Σίγουρα είμαστε πιο κοντά με τον Γιάννη και τον Θανάση καθώς είμαστε εκτός από συμπαίκτες και φίλοι. Ο Θανάσης με βοήθησε για παράδειγμα και εκείνος με τις συμβουλές του, όπως κάνει πάντα ο Γιάννης. Όπως και με τον Νίκ ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, καθώς και με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Προ πυλών βρίσκεται η αναμέτρηση τον Νοέμβριο στο Ηράκλειο της Κρήτης με την Λεττονία για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου. Προχωράμε στον επόμενο στόχο;

Όλα τα παιδιά έχουν προς το παρόν, άλλες απαιτητικές υποχρεώσεις στις ομάδες τους όπως είναι λογικό. Ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχει ξεκινήσει η σκέψη για το επόμενο βήμα της εθνικής, και όσοι θα κληθούμε να συμμετάσχουμε στους επόμενους αγώνες.
7934cafe-gr-italy-agravanis-eurobasket-2022-d2-interview_1.jpg

Τι να αναμείνουμε από τον Δημήτρη και πόσο κοντά είσαι στο ΝΒΑ;

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν σκέφτεται μακριά ή το μέλλον τόσο μακροπρόθεσμα. Βρίσκομαι στην Napoli, οι μάνατζερ μου κάνουν  το καλύτερο για εμένα και ότι καινούριο θα το μάθουμε όλοι μαζί, εσείς όπως και εγώ. Ο coach μου εδώ είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που με παρακίνησε να έρθω στην Ιταλία. Μας σέβεται, προσφέρει την απαραίτητα ψυχραιμία στην ομάδα και ως επαγγελματίες θεωρώ, μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά το NBA, o καθένας έχει τα όνειρα του, προσωπικά πιστεύω ότι μπορώ να επιτύχω.

Αυτό που λέει και ο Γιάννης στις συζήσεις μας: «Έχει τόσους χώρους στο NBA και ταιριάζεις εδώ», τέτοιες κουβέντες μου δίνουν παραπάνω κίνητρο γιατί υπάρχουν και οι δύσκολες μέρες στον αθλητισμό και τα μέτρια παιχνίδια.

Εκείνη την ώρα πως το διαχειρίζεσαι;

Πάντα σκέφτομαι τι θα έκαναν οι δύο άνθρωποι που έχω ως πρότυπα. Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δηλαδή. Με βοηθάει το mentality τους για να επανέλθω σχεδόν κατευθείαν και να προετοιμαστώ για το επόμενο παιχνίδι.

Κλείνοντας τι έχεις να μας πεις για το «Αγραβανάκι», όπως τον αποκαλώ εγώ λόγω ηλικίας, τον μικρότερο σου αδελφό που είναι επίσης μπασκετμπολίστας;

Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Γιάννης ανήκει πλέον σε μια ομάδα όπου του έχουν φερθεί άριστα. Έχει έναν πολύ καλό προπονητή τον Βαγγέλη Αγγέλου και ο αδελφός μου θέλει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Εύχομαι αρχικά να έχει μια σεζόν χωρίς τραυματισμούς που είναι το νούμερο ένα για το επάγγελμα μας. Η Καρδίτσα ήταν θεωρώ το ιδανικό περιβάλλον για εκείνον, ώστε να δουλέψει ήρεμα, να εξελιχθεί όσο εκείνος ονειρεύεται. Προσώρας είναι τέλειες οι αγωνιστικές συνθήκες.
Screenshot_20221028_180346.jpg

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ