Παραγγελία στη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά του σκέλους της απόφασης για το Μάτι με το οποίο αθωώθηκαν χθες 15 κατηγορούμενοι απέστειλε σήμερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη.

Στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών η κ. Αδειλίνη αναφέρει:

«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ενόχους έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι, έξι χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς.

Το Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια και στα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που καταδικάστηκαν για την τραγωδία στο Μάτι, και τρία χρόνια στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που έβαλε τη φωτιά.
Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επέβαλε ποινές στους:

Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 ετών.
Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών, δηλαδή 5 χρόνια.
Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή πέντε χρόνια.
Νικόλαο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια
Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.
Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε τελικά και χρηματική ποινή ύψους 38.000 ευρώ στον καθένα.

Οι καταδικασθέντες έφυγαν από την πλαϊνή πόρτα του δικαστηρίου για να αποφύγουν την οργή των συγγενών των θυμάτων, που υπέστησαν σοκ από την απόφαση. Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονες αποδοκιμασίες. Είναι ενδεικτικό ότι ένας εκ των συγγενών των θυμάτων επιχείρησε να προσεγγίσει τους κατηγορούμενους ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές προσπάθησε να τους πετάξει μια καρέκλα, με αποτέλεσμα να προσαχθεί.