Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

O κ. Βερβεσός ανέφερε πως «η ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας», ενώ τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου της επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, όπως επίσης και το ζήτημα της μη ανάθεσης καθηκόντων και εξουσιών σε δικαστικούς λειτουργούς αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους.

Ακόμη, ο κ. Βερβεσός επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να απορρίπτει σθεναρά σε κάθε απόπειρα επηρεασμού της από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, όσο υψηλά και αν βρίσκεται αλλά ταυτόχρονα και να μην υπερβαίνει το πλαίσιο της θεσμοθετημένης λειτουργίας της, ιδίως σε σχέση με τις λοιπές εξουσίες και Αρχές και δη τις συνταγματικά κατοχυρωμένες». Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, δήλωσε ότι είναι αποδοκιμαστέα τα φαινόμενα τελεδικών και της παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας και μεταφοράς της δικαστικής διαδικασίας στα ΜΜΕ.

Πρόεδρος ΔΣΑ: «Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που φθάνουν στο όριο της αρνησιδικίας, είναι σταυρικό πρόβλημα»

Σε άλλο σημείο ο κ. Βερβεσός ανέφερε: «Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία ικανοποιείται μόνο εφόσον επιτευχθεί ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που φθάνουν στο όριο της αρνησιδικίας, είναι σταυρικό πρόβλημα, που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό. Δυστυχώς, έχουμε καταστεί «πρωταθλήτρια» χώρα σε καθυστερήσεις στην Ε.Ε. με το μέσο χρόνο επίλυσης μιας διαφοράς να ανέρχεται σε 1.771 ημέρες σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 455 ημέρες.

Το ζήτημα δεν επιλύεται με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις δικαστικών σχηματισμών, ούτε με τηλεματικές δίκες και κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας, αλλά προϋποθέτει χορήγηση επίκαιρων ανωνυμοποιημένων στατιστικών στοιχείων για τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, ανά δικαστικό σχηματισμό και ανά δικαστικό λειτουργό, αλλαγή των δικονομικών κανόνων, βελτίωση των ρυθμίσεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ανακατανομή αρμοδιοτήτων, κάλυψη των οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων, προώθηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και ενίσχυση των δικαστικών κτιρίων και των εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών».

Στην εν λόγω συνάντηση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιος Διαμάντης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ