Αθώος δήλωσε σήμερα 3/4 ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου, Thaci, ο οποίος κατηγορούνταν για 10 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά την έναρξη της δίκης του, ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη.
Ο Thaci  δήλωσε στο δικαστήριο πως «κατανοώ το κατηγορητήριο και είμαι εντελώς αθώος».
Κατηγορείται για διωγμό, φόνους, βασανιστήρια και καταναγκαστικές εξαφανίσεις ανθρώπων, κατά την περίοδο της εξέγερσης (1998-99), που έφερε τελικά την ανεξαρτησία από τη Σερβία και τον έκανε ήρωα μεταξύ των συμπατριωτών του.
Ο πρώην πρόεδρος και τρεις συγκατηγορούμενοί του, όλοι πρώην στενοί συνεργάτες στον ανταρτικό Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (KLA) και αργότερα στην πολιτική όταν αποκαταστάθηκε η ειρήνη, δήλωσαν όλοι αθώοι, λίγο μετά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης.
Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσόβου (90%), πιστεύεται πως σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης, όταν το Κόσοβο εξακολουθούσε να είναι επαρχία της Σερβίας, υπό τον τότε πρόεδρο Milosevic.
Η δίκη, η οποία διεξάγεται από διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς, άρχισε με τις εναρκτήριες δηλώσεις της εισαγγελίας και τις τρεις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Θυμάτων του πολέμου του Κοσόβου.
Ο 54χρονος παραιτήθηκε από πρόεδρος λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και τέθηκε υπό κράτηση στη Χάγη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ