Να αρθεί η βουλευτική ασυλία του Ανδρέα Πάτση προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη για παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες ζητά ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Τζώνης με αίτημα που απέστειλε στη Βουλή .
Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελέτησε το φάκελο που του διαβίβασε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, κατέληξε ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος κ. Πάτση για να καταστεί κατηγορούμενος για ελλιπείς και ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, σε βαθμό πλημμελήματος.
Ο φάκελος διαβιβάζεται μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη Βουλή καθώς αυτή πρέπει να άρει τη βουλευτική του ασυλία ώστε ο εισαγγελέας να προχωρήσει στην άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Το χρονικό της διαγραφής από τη ΝΔ

Την πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ είδε στις 25/10/202 ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης, μετά τις καταγγελίες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ο βουλευτής Γρεβενών κλήθηκε σε εξηγήσεις από τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, που, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στο κόμμα.
Τη διαγραφή του κ. Πάτση ακολούθησε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου.
Πάντως, ο κ. Πάτσης ανακοίνωσε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής και ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση του γνωστού βουλευτή.

Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση από το Γραφείo Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρθηκαν τότε τα εξής: «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τον κ. Πάτση έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, που αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ, με τον βουλευτή να φέρεται να κερδοσκοπεί από αυτό.
O αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, είχε εκτοξεύσει τότε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης με αφορμή τον κ. Πάτση. Ο κ. Πάτσης «πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους», διαμένυσε ο κ. Καλπάκης, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται μόνο για χυδαία ανηθικότητα αλλά και για καραμπινάτη παρανομία, αφού απαγορεύεται από το νόμο η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρία του εξωτερικού».
Ο ίδιος ρωτάει: «Θα συγκαλέσει ο κ. Τασούλας την Επιτροπή Πόθεν Έσχες για να εξετάσει πού βρήκε ο κ. Πάτσης τα 4,3 εκατ. ευρώ; Ο κ. Μητσοτάκης θα επικροτήσει τις μπίζνες του βουλευτή του κρατώντας τον στην ΚΟ της ΝΔ;».
Στο θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρει σε σημερινή δήλωση του: «Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους “άριστους” του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».

Η επιστολή Πάτση – Τι είχε δηλώσει τότε ο βουλευτής

«Τις τελευταίες μέρες, ο βουλευτήςΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών σε βάρος μου, ότι δήθεν είμαι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρίας και ότι μέσω εταιρίας συμφερόντων μου αγοράζω κόκκινα δάνεια από Τράπεζες στο 1/25 της αξίας τους. Επειδή η αλήθεια είναι μία και μοναδική και καμία σχέση δεν έχει με όσα εν γνώσει του αναληθώς ισχυρίζεται, παραθέτω τα κατωτέρω.

1.Το 1995 υπήρξα εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείριση των δανείων της και μόνο. Στην εταιρία αυτή λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας μου, μου ζητήθηκε να συμμετάσχω με ποσοστό 42% ενώ το 51% άνηκε στην Τράπεζα η οποία και όρισε 5 στα 7 μέλη του ΔΣ, στελέχη της. Το 2009 με κοινή απόφαση των μετόχων προχωρήσαμε στη λύση και εκκαθάριση της εταιρίας η οποία και έπαυσε κάθε δραστηριότητά της.

2.Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της Τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ. Σκοπός της εταιρίας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στην συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην Τράπεζα το ποσό των 4.3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει. Με τα χρήματα αυτά η εταιρία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4.3 εκ.. Η εταιρία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμία δικαστική απόφαση ούτε προχώρησε σε καμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας. Η εταιρία τα τελευταία χρόνια είναι ανεργή. Ο κ. Πολάκης με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική μου διαδρομή και να πλήξει την πολιτική μου αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Η οδός της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ