To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή του τέως Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγειαλείας Αμβρόσιου σχετικά με το ομοφοβικό άρθρο που είχε δημοσιεύσει στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Συγκεκριμένα, στην απόφασή του για την υπόθεση Lenis κατά Ελλάδος (αρ. αίτησης 47833/20) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, την αίτηση απαράδεκτη.
Η υπόθεση αφορούσε στην ανάρτηση ενός ομοφοβικού άρθρου από τον Αθανάσιο Λενή στο προσωπικό του blog τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η Βουλή των Ελλήνων επρόκειτο να συζητήσει την προτεινόμενη νομοθεσία για την εισαγωγή της αστικής ένωσης για ομόφυλα ζευγάρια και στην επακόλουθη δίωξη και καταδίκη του για υποκίνηση μίσους και διακρίσεων.Το άρθρο είχε τίτλο: “Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!- Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια: Φτύστε τους!”
Εκείνη την εποχή, ο Λενής ήταν Μητροπολίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Καλάβρυτα και την Αιγιαλεία.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων προσπαθούσε να εκτρέψει το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) της ΕΣΔΑ από τον πραγματικό σκοπό του, χρησιμοποιώντας το για σκοπούς που ήταν σαφώς αντίθετοι με τις αξίες που η Σύμβαση επεδίωκε να προωθήσει.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 17 (απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος) το Δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση ήταν ratione materiae ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της Σύμβασης και την απέρριψε.

Δείτε περίληψη της απόφασης εδώ

Το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ