Επί τάπητος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ετέθησαν οι ηλεκτρονικές απάτες με τη μορφή του phishing («ψαρέματος») μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων με στόχο τις τραπεζικές καταθέσεις των θυμάτων.
Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού κέντρου στην αστυνομία, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενώ άμεσα ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες.
Σημειωτέον, εν τω μεταξύ, ότι σύμφωνα με πληροφορίες και όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ), έχει οδηγήσει σε αύξηση καταγγελιών από πολίτες, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 είδη ηλεκτρονικής απάτης.
Το 54% αυτών αφορούν στο κλέψιμο στοιχείων ηλεκτρονικών καρτών και αφαίρεση χρημάτων και το 40% στις υποσχέσεις για εύκολο χρήμα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η δράση των εν λόγω κυκλωμάτων, τον τελευταίο χρόνο, έχει «εκτοξευτεί» κατά 200%, ενώ ήδη κάποια έχουν εντοπιστεί και μπλοκαριστεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών» ανέφερε.
Ξετυλίγοντας το σχέδιο κοινής δράσης, επεσήμανε:
«Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής».
«Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» ανέφερε ακόμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απιλαγάκη, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικάκης, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ