Κατόπιν εισήγησης της Υπεύθυνης του Τομέα Νομικής Βοήθειας της Νέας Εκπροσώπησης, κ. Ναταλίας Λιαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής της Νέας Εκπροσώπησης, κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ζητεί από το ΔΣ του ΔΣΑ τη λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στη Νομική Βοήθεια.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε ότι πριν από λίγες ημέρες τον επισκέφθηκε στο Σύλλογο πολίτης ο οποίος προσκόμισε πέντε διαδοχικές παραιτήσεις δικηγόρων (!), οι οποίοι είχαν διοριστεί στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας, για έγερση αγωγής σε απλή αστική υπόθεση με σχετικά μικρό οικονομικό αντικείμενο. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα άλλος πολίτης επικοινώνησε κατ’ επανάληψη μαζί του, εκλιπαρώντας το Σύλλογο «να κάνει κάτι» διότι κανένας δικηγόρος από τους καταλόγους της Νομικής Βοήθειας δεν δέχεται να αναλάβει ποινική υπόθεσή του, επειδή θα πρέπει να αναμένει 2 ή 3 χρόνια για την εκκαθάριση και εξόφληση της αποζημίωσης.

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντζούτσος, παρά την ψήφιση του άρθρου 89 Ν. 4842/2021 (Α’ 190/13-10-2021) για τη μερική προκαταβολή της αποζημίωσης και του άρθρου  56 του Ν. 4963/2022 (Α’ 149/30-07-2022) για την ανάθεση της επεξεργασίας των ανεκκαθάριστων υποθέσεων Νομικής Βοήθειας και της προκαταβολής της αποζημίωσης σε υπαλλήλους Δικηγορικών Συλλόγων ή Δικηγόρους, μέχρι σήμερα οι προβλεπόμενες ΚΥΑ για την εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν έχουν ακόμα εκδοθεί! Επιπλέον, ενώ με το άρθρο 3 του Ν. 3226/2004 (Α’ 24/4-2-2004), όπως ισχύει, προβλέπεται για τις ποινικές υποθέσεις ότι επιπλέον της αμοιβής καταβάλλονται: α) οι δαπάνες λήψης αντιγράφων της δικογραφίας, β) οι δαπάνες μετακίνησης για τους σκοπούς της εντολής, και γ) πρόσθετη αποζημίωση σε περιπτώσεις δικών μακράς διάρκειας, στην πράξη καμία από τις εν λόγω δαπάνες / αποζημιώσεις δεν καταβάλλεται, με αποτέλεσμα ο συνήγορος Νομικής Βοήθειας να καταβάλλει από την τσέπη του ακόμα και άνω των 100 ευρώ για τη λήψη αντιγράφων δικογραφίας και τις μετακινήσεις του! Σημειωτέον δε ότι σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, η εκκαθάριση και εξόφληση της αποζημίωσης στους συναδέλφους θα έπρεπε να γίνεται εντός 60 ημερών, και όχι μετά από 2 ή 3 χρόνια, όπως συμβαίνει σήμερα!

Κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι πρέπει να απαιτηθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς να εκδώσουν άμεσα τις προβλεπόμενες ΚΥΑ κι ότι μέχρι τότε οι δικηγόροι δεν μπορούν να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν διορισμούς στις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς προκαλεί δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους δικηγόρους, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να αποποιούνται το διορισμό τους, και συνεπάγεται αδυναμία αποτελεσματικής πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, κατά παράβαση της νομοθεσίας για παροχή νομικής αρωγής σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και για τον υποχρεωτικό διορισμό συνηγόρων σε ποινικές υποθέσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος.”

***

Επισυνάπτεται η σχετική εισήγηση της Υπεύθυνης του Τομέα Νομικής Βοήθειας της Νέας Εκπροσώπησης, κ. Ναταλίας Λιαροπούλου:

https://ne2021.gr/news/paremvasi-gia-tis-kathysteriseis-stin-ekkatharisi-kai-exoflisi-ton-apozimioseon-nomikis-voitheias/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ