Στο Γ΄ Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Διομήδη Κυριλόπουλο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη, συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη, η αμφισβήτηση της διαδικασίας που προηγήθηκε των δημοτικών εκλογών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Ήδη, έχει προσδιοριστεί η 7η Απριλίου 2024 ως ημέρα διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών, στον εν λόγω Δήμο.
Ειδικότερα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας έκρινε ότι κακώς ο συνδυασμός της Δώρας Κουρκουτά «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ», δεν είχε ανακηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από το Πρωτοδικείο υποψήφιος με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.
Το Πολιτικό Πρωτοδικείο αποφάνθηκε ότι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της κ. Κουρκουτά δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών (40% ποσόστωση), κάτι που όμως δεν δέχθηκε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας και ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αλεξάνδρειας.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείου Βέροιας έκανε δεκτή την προσφυγή της κ. Κουρκουτά, κρίνοντας ότι με τις αλλαγές που επήλθαν στο ψηφοδέλτιό της μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες από την εκλογική νομοθεσία, είχε δικαίωμα συμμετοχής στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών στον δήμο Αλεξάνδρειας, ο Παναγιώτης Γκυρίνης (Ώρα Ευθύνης) έλαβε ποσοστό 79,73% και ο αντίπαλος του Ηλίας Ιακουβίδης («Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας»), έλαβε 20,27%.
Ο κ. Γκυρίνης και ακόμα 270 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής περιφέρειας, άσκησαν αναίρεση στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας.
Μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν εάν κριτήριο νομιμότητας της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια είναι ο χρόνος λήξεως της προθεσμίας υποβολής των συνδυασμών στην εκλογική ηλεκτρονική πλατφόρμα ή ο μεταγενέστερος χρόνος της ανακήρυξης των συνδυασμών από το Πολιτικό Πρωτοδικείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ