Της Ελένης Τσιάβο

Με τα όσα περίεργα ή απρόοπτα συμβαίνουν κατά καιρούς στα ελληνικά δικαστήρια θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να γράψει ακόμα και… βιβλίο.
Βέβαια, δεν θα ήταν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας καθώς θα αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από αληθινές ιστορίες που πηγάζουν από την καθημερινότητα όσων υπηρετούν τη Θέμιδα.
Συγκεκριμένα, ένα ακόμη πρωτοφανές περιστατικό έρχεται αυτή τη φορά στο φως της δημοσιότητας από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, όπως πληροφορείται το bankingnews.
Αυτό, καθώς προγραμματισμένη δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 μεταφέρθηκε αιφνιδίως για τέσσερις μέρες αργότερα (για σήμερα Παρασκευή 15.4.2022) λόγω έλλειψης αίθουσας όπως αναφέρθηκε.
Έκπληκτοι οι συνήγοροι, οι οποίοι μάλιστα ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη για να παραστούν στο προγραμματισμένο δικαστήριο, άκουσαν από την ίδια την πρόεδρο να αναφέρει πως στη θέση της προγραμματισμένης δίκης τους, θα διεξαχθεί εν τέλει…. μια άλλη δίκη που αφορούσε σε κακούργημα.
Έξοδα, ταξίδι, ταλαιπωρία οι επόμενες λέξεις κλειδί.
Η έλλειψη δικαστικών αιθουσών ιδιαιτέρως για την κάλυψη των αναγκών πολυπρόσωπων υποθέσεων, σε μια χρονική συγκυρία που απαιτείται και η τήρηση συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, είναι ένα αγκάθι που απασχολεί ουκ ολίγες φορές τον κλάδο της Δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι για το εν λόγω περιστατικό, «ιδρύθηκε πανηγυρικά το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης και αυτό σημαίνει ενοικίαση ορόφου για γραφεία των δικαστών και γραμματέων αλλά ΚΑΜΜΙΑ νέα αίθουσα».
Είναι βέβαιο πως απαιτείται ένας ουσιώδης ανασχεδιασμός της χωροταξίας του συστήματος.
Για το θέμα είχε τοποθετηθεί πρόσφατα μετά από σχετική ερώτηση και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος είχε σχολιάσει:
«Υπάρχει ένα προφανές έλλειμμα του συστήματος στον συντονισμό και τον προγραμματισμό των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, που έγκειται εν πολλοίς και στην αδυναμία συγκέντρωσης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
Για τον λόγο αυτό, στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης είναι να συστήσει μία αυτοτελή υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει το εγχείρημα της αξιόπιστης καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης της Δικαιοσύνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ