Αγωγή κατά της Amazon κατέθεσε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Αρχή κατηγορεί την εταιρεία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης… ενώ στη μήνυση συμμετέχουν 17 πολιτείες.
«Η FTC και οι πολιτειακοί της εταίροι λένε ότι οι ενέργειες της Amazon της επιτρέπουν να εμποδίζει ανταγωνιστές και πωλητές να μειώνουν τις τιμές, υποβαθμίζουν την ποιότητα για τους αγοραστές, υπερχρεώνουν τους πωλητές, καταπνίγουν την καινοτομία, και εμποδίζουν αντιπάλους να ανταγωνίζονται με δίκαιους όρους την Amazon» τονίζει σε ανακοίνωση η επιτροπή.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η FTC υποστηρίζει ότι η Amazon τιμωρεί πωλητές που επιχειρούν να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες από τις δικές της καθιστώντας δύσκολο για τους καταναλωτές να βρουν των πωλητή στην πλατφόρμα της Amazon.
Την κατηγορεί επίσης ότι πριμοδοτεί τα δικά της προϊόντα στις πλατφόρμες της έναντι άλλων ανταγωνιστών.
Η πρόεδρος της FTC, Λίνα Καν, την περίοδο που ήταν φοιτήτρια νομικής έγραψε για τη δεσπόζουσα θέση της Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο στη “Yale Law Journal” και ήταν μεταξύ των μελών επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνέταξε έκθεση το 2020 υπέρ του ελέγχου της παντοδυναμίας των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών: της Amazon, της Apple, της Google και του Facebook.
«Η αγωγή μας καταδεικνύει πώς η Amazon έχει χρησιμοποιήσει σειρά τιμωρητικών και καταναγκαστικών τακτικών για να διατηρήσει παρανόμως τα μονοπώλια της» υπογραμμίζει η Καν στην ανακοίνωση.
«Η Amazon είναι μια μονοπωλιακή εταιρεία που χρησιμοποιεί την ισχύ της για να αυξήσει τις τιμές για τους αμερικανούς καταναλωτές και για να χρεώνει υπερβολικά υψηλές προμήθειες σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς πωλητές» σημειώνει ο John Newman, αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο ανταγωνισμού της FTC.