Στο προσκήνιο έρχονται για μια ακόμα φορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο καθώς οι δανειολήπτες που έκαναν το λάθος να λάβουν χρηματοδοτήσεις στο συγκεκριμένο νόμισμα βλέπουν και πάλι να φουσκώνει ο λογαριασμός των αποπληρωμών.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της από το 2007, έχει οδηγήσει σε έντονη ανοδική πορεία την ισοτιμία του νομίσματος έναντι του Ευρώ με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται σε σοκ.
Ένα σοκ που έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο πρόβλημα των επιβαρύνσεων που έχουν προκύψει στις μηνιαίες δόσεις δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων από την μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού νομίσματος μετά την κρίση του 2008.
Κύμα αγορών
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης με συνέπεια το επιτόκιο από το -0,75% να αυξηθεί στο -0,25%.
Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων προκάλεσε κύμα αγορών ελβετικού φράγκου με την ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό από το 1,045 που ήταν στις 7 Ιουνίου να διαμορφώνεται χθες το απόγευμα στα 1,011 ελβετικά φράγκα.
Πέρυσι τον Ιούνιο η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί 1,10 ευρώ περίπου.
Ωστόσο το … κακό δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανέφερε πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεών της γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης των επιτοκίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο και μόνο με τις προσδοκίες αναμένεται να αυξηθούν οι τοποθετήσεις σε ελβετικό φράγκο και η ισοτιμία να ενισχυθεί.
Επιπλέον οι δόσεις δανείων αυξάνονται μόνο και μόνο από την προθήκη πενήντα μονάδων βάσης στο επιτόκιο καθιστώντας την κατάσταση απελπιστική.
Οι επιβαρύνσεις
Επισημαίνεται ότι υπόλοιπο δανείου 100.000 ελβετικών φράγκων την 7η Ιουνίου αντιστοιχούσε σε 95.693 ευρώ και χθες σε 98.911 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες το υπόλοιπο αυξήθηκε κατά 3218 ευρώ με ανάλογη επίπτωση στις δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται και από το αυξημένο επιτόκιο. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 όπου ένα δάνειο 100.000 ελβετικών φράγκων αντιστοιχούσε σε 90.909 ευρώ η αύξηση υπολοίπου είναι 8.002 ευρώ ποσό που είναι πολύ υψηλό.
Υπενθυμίζεται ότι δάνεια σε ελβετικό φράγκο έγιναν αντικείμενο δικαστικών προσφυγών από δανειολήπτες τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες δεν ευοδώθηκαν με συνέπεια να μην έχουν επιλογές άλλες πλην της αποπληρωμής.
Η μόδα δανείων σε ελβετικό φράγκο άνθισε την περίοδο από το 2006 έως το 2009 όταν οι ελληνικές τράπεζες προωθούσαν τέτοια δάνεια προβάλλοντας τα χαμηλό επιτόκιο Libor του ελβετικού φράγκου και την τότε χαμηλότερη δόση έναντι του ευρώ χωρίς κανένας να υπολογίζει τον κίνδυνο ανατίμησης του ελβετικού νομίσματος. Και αυτό διότι επί χρόνια η ισοτιμία ευρώ ελβετικού φράγκου ήταν στα επίπεδα του 1,5-1,6 ευρώ. Έτσι μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι ένας δανειολήπτης με υπόλοιπο δανείου 100.000 ελβετικού φράγκα το 2008 είχε οφειλή κατά μέσο όρο 65.000 ευρώ και σε σημερινές τιμές αυτή η οφειλή έχει ανέλθει σε 98.911 ευρώ με αποτέλεσμα η αποπληρωμή του δανείου να αποδεικνύεται … βαρέλι δίχως πάτο.