(UPD) Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι 14 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται σε ακόμη μία υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση ακολούθησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση για την ενοχή τους.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 10 έως 18 μήνες, όλες με τριετή αναστολή. Τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών απορρίφθηκαν, με μοναδική εξαίρεση τον 8ο κατηγορούμενο, στον οποίο χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς επέστρεψε τα παράνομα εισπραχθέντα ποσά.
Από τους 14 κατηγορούμενους, μόνο δύο εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στη δίκη, ενώ οι υπόλοιποι εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους. Έξι κατηγορήθηκαν για απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δύο για τετελεσμένη απάτη και οι υπόλοιποι έξι για συνέργεια.
Οι επίμαχες επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν το 2020 κυμαίνονταν από 5.000 έως 40.000 ευρώ και αφορούσαν τη διατήρηση αγροτικών εκτάσεων σε καλή γεωργική κατάσταση. Στη συντριπτική πλειονότητα, οι κατηγορούμενοι είχαν έδρα την Κρήτη, ενώ οι εκτάσεις που φέρονταν να ενοικιάζουν εντοπίζονταν στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα αδικήματα
Οι 14 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, κατηγορίες για:
- απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.,
- απόπειρα απάτης,
- συνέργεια σε απάτη.
Όπως μετέδιδε το D
Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν μόνο δύο κατηγορούμενοι. Ο ένας εξ αυτών είναι γνωστός ηθοποιός, ο οποίος υποστήριξε ότι αναζητούσε αγροτική γη για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου αγροτουρισμού. Δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής των χρημάτων και ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως αγνοούσε πλήρως την εμπλοκή του στην υπόθεση, υποθέτοντας ότι πρόκειται για λάθος λογιστή ή μεσίτη.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων, αλλά μόνο για τον ηθοποιό εισηγήθηκε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό, λόγω της προσπάθειάς του να αποκαταστήσει τις συνέπειες της πράξης επιστρέφοντας την επιδότηση.
Ο κ. Μουζάκης υπογράμμισε πως οι υποθέσεις του «εθνικού αποθέματος» αποκαλύπτουν μια «βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά», σημειώνοντας:«Υπό προϋποθέσεις μειώνονταν τα χρήματα που έπρεπε να λάβουν οι πραγματικοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι».
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τον έλεγχο μετά από ύποπτες ενδείξεις.
Τα δηλωθέντα αγροτεμάχια εντοπίστηκαν σε περιοχές όπου οι φερόμενοι δικαιούχοι δεν είχαν καμία πραγματική σχέση, ενώ «7 στους 8 είχαν υποβάλει αίτηση μέσω του ίδιου ΚΥΔ» και «οι περισσότεροι είχαν νοικιάσει εκτάσεις από τον ίδιο εκμισθωτή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

















