Γράφει η δημοσιογράφος Ελένη Τσιάβο

Το 2019 αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μια χρονιά με σειρά αναταραχών στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία προκάλεσε ουκ ολίγες φορές συζητήσεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας, την πολιτική και όχι μόνο. Οι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται φέτος να διαχειριστούν μεταξύ άλλων, πολύκροτες δίκες όπως αυτές της Μάνδρας, την υπόθεση στο Μάτι, Novartis, Χρυσή Αυγή, δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη, Folli Follie όπως θα τις δούμε αναλυτικά και παρακάτω.

Όπως και τις περισσότερες φορές έτσι και φέτος, θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει ανάγκη για ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικά, μείζον πρόβλημα παραμένει ο αργός ρυθμός απονομής της, η υποστελέχωση στα δικαστήρια που απαιτεί εξειδικευμένο υπαλληλικό προσωπικό, η επιμόρφωση αλλά και η ανάγκη για αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα απαιτεί ριζικές μεταρρυθμίσεις για να πραγματοποιηθεί και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και οι αλλαγές που συντελούνται τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, η απονομή του Δικαίου δεν σταματά ποτέ, με τους δικαστικούς λειτουργούς να καλούνται να κρίνουν επί σημαντικών υποθέσεων.

Ας ευχηθούμε μια καλή νέα χρονιά με περισσότερη δικαιοσύνη για όλους!

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων και των δύο πλευρών και στη συνέχεια το δικαστήριο θα διακόψει για να εκδώσει την απόφασή του επί των κατηγοριών. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και για όλους τους πρώην βουλευτές, Βάσει εκτιμήσεων παραγόντων της δίκης, η απόφαση για τους 60 και πλέον κατηγορούμενους δεν αναμένεται νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2020.

NOVARTIS

Μέσα στο 2020 πρόοδος εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στην υπόθεση της Novartis. Ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς θα κληθούν σε απολογία σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που διώκονται μέχρι στιγμής για το σκάνδαλο με «πρωταγωνιστή» την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία.
Η δικογραφία για τις φερόμενες δωροδοκίες από τη φαρμακευτική εταιρία παραμένει στα χέρια της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και των επικούρων της, μετά την απόρριψη του αιτήματος να οριστεί ειδικός εφέτης – ανακριτής από την Ολομέλεια Εφετών.

ΜΑΤΙ
Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρίσκεται ακόμη στην ανάκριση, με τη δικογραφία να αφορά πλήθος κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος, μεταξύ αυτών ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν. Από το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει δοθεί η διαβεβαίωση πως η έρευνα βρίσκεται στην τελική της ευθεία, οπότε η δίκη θα ξεκινήσει μέσα στο 2020.

ΜΑΝΔΡΑ
Μια πολύνεκρη τραγωδία ήταν η πλημμύρα στη Μάνδρα στα τέλη του 2017. Η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου 2020, με τις κατηγορίες να αφορούν πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν, σωματικές βλάβες και παραβίαση κανόνων οικοδομικής. Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου, καταπάτηση ρεμάτων και αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες, ενώ κρίσιμη θεωρείται κατά το κατηγορητήριο η απουσία αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

«ΜΑΦΙΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ»
Είναι από τις πιο περίπλοκες υποθέσεις που θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες το 2020 είναι αυτή της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών Κορυδαλλού», η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές υποθέσεις που φέρονται να οργανώθηκαν από την ίδια συμμορία, ακόμη και μέσα από το σωφρονιστικό κατάστημα
ακόμη και από ακαδημαϊκούς και πολιτικά στελέχη, κάνοντας λόγο για κράτηση του Γ. Παπαντωνίου χωρίς στοιχεία και κατηγορίες.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ
Ξεκινά και η δίκη για την δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, με τους δύο κατηγορουμένους δράστες ηλικίας 19 και 21 ετών, να κατηγορούνται και για τον βιασμό της άτυχης κοπέλας. Για λόγους ασφαλείας, η εισαγγελική αρχή ζήτησε η εν λόγω δίκη να μεταφερθεί στα αθηναϊκά δικαστήρια, στις 13 Ιανουαρίου 2020.

ΔΩΡΑ ΖΕΜΠΕΡΗ
Η δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β’ Νεκροταφείο με 14 μαχαιριές τον Οκτώβριο του 2017 είχε συγκλονίσει για την αγριότητα του δράστη. Ο Μ. Σοροπίδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια κάθειρξη, με την εισαγγελέα της έδρας στην αγόρευσή της να μην αποκλείει την εμπλοκή και άλλων ατόμων. Στις 5 Φεβρουαρίου 2020 έχει προγραμματιστεί το Εφετείο.

ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια προκάλεσε σφοδρή (και πολιτική) αντιπαράθεση και όπως φαίνεται αυτή θα μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες τη νέα χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι για όλους τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν είχε ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη από την υπηρεσία.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Σε… τροχιά αναδρομικών μπαίνει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς στις 10 Ιανουαρίου 2020 ξεκινάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πιλοτική δίκη για τα διεκδικούμενα ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

ΚΟΥΚΑΚΙ

Για τις 15 Μαΐου 2020 αναβλήθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι δίκες των 9 συλληφθέντων κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας στο Κουκάκι.

FOLLI FOLLIE
Δικαστικές εξελίξεις αναμένονται τέλος, και στην υπόθεση της Folli Follie που απασχόλησε ιδιαιτέρως την επικαιρότητα του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ