Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των 8 ατόμων από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό, όταν ξέσπασε η φωτιά στην Ύδρα.
Τα οκτώ άτομα που έχουν επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν για τη φωτιά στην Ύδρα, είναι ολιγάρχες της χώρας καθώς και μέλη των οικογενειών τους.
Να σημειωθεί πως για την φωτιά στην Ύδρα διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού ενώ έχουν κριθεί προφυλακιστέοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά πευκοδάσους στην Ύδρα στις 26/06, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών.
Επισημαίνεται ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

Τι είπε στην απολογία του το πλήρωμα της θαλαμηγού

Μετά τις απολογίες και των 13 συλληφθέντων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 3 το πρωί ενώπιον του ανακριτή Πειραιά, αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του καπετάνιου της θαλαμηγού και του υποπλοιάρχου.
Στο μεταξύ, στους επτά επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ και στους άλλους τέσσερις εγγύηση 20.000 ευρώ. Επίσης, τους απαγορεύτηκε η έξοδός από τη χώρα, ενώ πρέπει να εμφανίζονται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Πρώτος απολογήθηκε ο πλοίαρχος της θαλαμηγού, ο οποίος, όπως και όλοι βέβαια, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό και δεν ευθύνεται για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα.
Ο καπετάνιος επανέλαβε ότι δεν εκτοξεύτηκαν βεγγαλικά μέσα από τη θαλαμηγό, ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, πως ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει, προσπαθώντας να βοηθήσει, και πως ακολουθήθηκε το πρόγραμμα των πελατών από το Καζακστάν, το οποίο δεν περιείχε πάρτι και δεν ευσταθεί καμία κατηγορία από αυτές που τους αποδίδονται.