Συγγενείς των θυμάτων καταγγέλλουν δωροδοκίες και εκφοβισμό για να μην μιλήσουν στους αξιωματούχους του ΠΟΥ που αρχίζουν αύριο (28/1) τις έρευνές τους στη πόλη της Wuhan.
Οι κινεζικές αρχές ασκούν πιέσεις στις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού προκειμένου να τις αποτρέψουν να μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος επισκέπτεται την  Wuhan, αναφέρουν οι ίδιοι.
Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην πόλη αυτή της κεντρικής Κίνας, ομάδα του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στη Γουχάν για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας.
Αφού έμειναν δύο εβδομάδες σε καραντίνα, οι ειδικοί του ΠΟΥ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου τις έρευνές τους επί του πεδίου, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά μπορεί να εισήχθη στη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο συγγενείς θυμάτων της covid-19 κατηγορούν τις Αρχές ότι προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να πλησιάσουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Οι οικογένειες αυτές είχαν συγκεντρωθεί πέρυσι ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στους τοπικούς αξιωματούχους που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της επιδημίας, φτάνοντας στο σημείο να τιμωρήσουν τους πρώτους ανθρώπους που αποκάλυψαν τι συμβαίνει.
Πολλοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.
Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, η πίεση από τις αρχές έχει αυξηθεί, αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων.
Περίπου 100 γονείς θυμάτων αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.
«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν.

«Το ίδιο τροπάρι»

Η επιδημία προκάλεσε επισήμως τον θάνατο 3.900 ανθρώπων στην Wuhan, όπου καταγράφηκε η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων στην Κίνα από covid-19 (συνολικά 4.636 νεκροί).
H χώρα έχει καταφέρει να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη, αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν κάποιες εστίες σε μερικές επαρχίες.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα απέχει πολύ από τους απολογισμούς άλλων χωρών.
Ωστόσο, πολλοί συγγενείς θυμάτων αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς, καταγγέλλοντας ότι πολλοί εξ αυτών υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών για να μην καταγραφούν οι συγγενείς τους ως ασθενείς με covid-19.
Μια συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορωνοϊό τον Ιανουάριο του 2019, διηγείται ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν «να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν».
«Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν το ίδιο τροπάρι και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ