Επτά αποφάσεις εις βάρος υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοτικών συμβούλων εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προς το σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η Αρχή επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 17.000 ευρώ σε έξι περιπτώσεις, επιβάλλοντας την κύρωση της προειδοποίησης σε μία υπόθεση.Υπενθυμίζεται πως η Αρχή έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική επικοινωνία και την επεξεργασία δεδομένων, οι οποίες είχαν αποσταλεί στα πολιτικά κόμματα ήδη από τις αρχές Απριλίου 2019.

Η Αρχή με τις αποφάσεις 10, 11 και 13/2020 επέβαλε συνολικά πρόστιμα 9.500 ευρώ σε υποψήφιους βουλευτές.Οι τρεις περιπτώσεις αφορούν στην αζήτητη αποστολή SMS και email από τους υποψήφιους βουλευτές στα κινητά τηλέφωνα και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των καταγγέλοντων. Η απόφαση 10/2020 εμφανίζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για δύο λόγους.

Αρχικά, η υπόθεση αφορά σε υποψήφιο, ο οποίος ήταν δικηγόρος και οι καταγγελίες προήλθαν επίσης από δικηγόρους. Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή έκρινε, μεταξύ άλλων, πως “ο υπεύθυνος επεξεργασίας, και λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, είχε πλήρη γνώση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την πολιτική επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα και τις κατευθυντήριες γραμμές της Αρχής”.

Παράλληλα, αναφορικά με τον ισχυρισμό του υπευθύνου επεξεργασίας ότι το υποκείμενο των δεδομένων πρέπει πρώτα να προσφύγει στον υπεύθυνο επεξεργασίας και μόνο αν δεν ικανοποιηθεί να προσφύγει στην Αρχή, η Αρχή επεσήμανε ότι η παραβίαση έχει ήδη τελεσθεί με την αποστολή του μηνύματος (είτε πρόκειται για e-mail είτε για SMS), ανεξαρτήτως της άσκησης ή μη εκ των υστέρων των δικαιωμάτων του υποκειμένου ενώπιον του υπευθύνου επεξεργασίας. Η Αρχή τόνισε μάλιστα πως “σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την καταγγελία στην Αρχή, η προηγούμενη άσκηση δικαιώματος ενώπιον του υπευθύνου επεξεργασίας”.

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι

Με τις αποφάσεις 12 και 17/2020 η Αρχή επέβαλε συνολικά πρόστιμα 5.000 ευρώ σε υποψήφιους ευρωβουλευτές.Και αυτές οι υποθέσεις αφορούν σε παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προς το σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Τέλος, με την απόφαση 19/2020, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 2.500 ευρώ σε υποψήφια δημοτική σύμβουλο για τους ίδιους λόγους, ενώ με την απόφαση 14/2020 επέβαλε την κύρωση της προειδοποίησης.Στην υπόθεση 14/2020 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ο υπεύθυνος επεξεργασίας παρείχε στο υποκείμενο των δεδομένων τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα εναντίωσης με τρόπο εύκολο και σαφή, το οποίο και ικανοποίησε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ συνεργάστηκε και με την Αρχή απαντώντας χωρίς καθυστέρηση στα έγγραφα για διευκρινίσεις και παρέχοντας τις πληροφορίες που ζητήθηκαν.

Πηγή: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Lawspot

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ