Δύο νέες μηνύσεις έχουν ήδη υποβληθεί κατά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, λόγω των ύποπτων δραστηριοτήτων και δεσμών της με τον Albert Bourla, πρόεδρο της Pfizer, του κύριου διανομέα εμβολίων κατά του Covid-19 στην Ευρώπη (80% των εμβολίων που παρέχονται).
Η πρώτη καταγγελία υποβάλλεται από την ένωση «BonSens», με πρόεδρο τον Xavier Azalbert, εκπροσωπούμενη από την Me Diane Protat, δικηγόρο Παρισιού, ο οποίος καταγγέλλει την der Leyen για κατάχρηση εξουσίας, «καταστροφή δημοσίων εγγράφων» και «παράνομη λήψη τόκου και διαφθοράς» αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο francesoir.
Η δεύτερη καταγγελία εγείρει τους ίδιους προβληματισμούς για να κινητοποιήσει τα βελγικά δικαστήρια και υποβάλλεται τώρα από έναν λομπίστα, τον Frédéric Baldan, ειδικό στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις και εκπρόσωπο μιας εταιρείας συμβούλων.
Σύμφωνα με τη μήνυση, υπάρχει κίνδυνος διαφθοράς στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως με την υπόθεση των SMS που αντάλλαξε κατ’ ιδίαν για τη διαπραγμάτευση της αγοράς εμβολίων με τον πρόεδρο της Pfizer, Albert Bourla.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε εκ νέου να δώσει αυτά τα γραπτά μηνύματα με το πρόσχημα ότι ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα και δεν αφορούσαν επαγγελματικές ή επιχειρηματικές συζητήσεις.
Το ζήτημα όμως υπόκειται σε σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων αναφέρει σχετικά ο δικηγόρος: Ζητήσαμε να μας διαθέσουν τα δεδομένα και για άλλη μια φορά το τηλέφωνο εξαφανίστηκε».

Η μήνυση και από New York Times 

Όπως έγραφε νωρίτερα το BN και οι New York Times μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη ανταπόκρισης του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μεταξύ της προέδρου του Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Albert Bourla.
Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ