Θέση στο ζήτημα νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να προχωρούν για λογαριασμό των ειδικών οχημάτων τιτλοποιήσεων σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης πήρε η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέροντας στην ενδιάμεση έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δυσχεραίνει τη διαχείριση των απαιτήσεων.
Η ικανότητα των servicers να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό όσων απέκτησαν απαιτήσεις αλλά και των τραπεζών «δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις, αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών» αναφέρει η έκθεση.
Πάντως, η αποτελεσματικότητα των servicers αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Πρόκειται για τη μοναδική αναφορά που επιφυλάσσει η έκθεση για ένα θέμα που απασχόλησε και απασχολεί ιδιαίτερα την αγορά, ιδιαίτερα μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς την κατάθεση τροπολογίας, που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα νομιμοποίησης ενεργειών αναγκαστικής εκτέλεσης που είχαν δρομολογηθεί/ολοκληρωθεί κατά την έκδοση της απόφασης.
Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι κατά το διάστημα 2019 έως και Ιούνιο 2022 πωλήθηκαν στη δευτερογενή αγορά δανειακά χαρτοφυλάκια συνολικής αξίας 1,15 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Η ικανότητα των εν λόγω εταιριών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την
πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/20228 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν
σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

111111111111111111111111111111111111.PNG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ