Την ενεργοποίηση του θεσμού της Κοινωφελούς Εργασίας όταν αυτή επιβάλλεται ως κύρια ή εναλλακτική ποινή για αξιόποινες πράξεις υπό την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, ανακοίνωσε σήμερα 12/9 ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσιάρας τόνισε πως η πρωτοβουλία για την αναβάθμιση των δομών με κοινωνικό αποτύπωμα που υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συμβάλλει στο σκέλος της πρόληψης της παραβατικότητας ενηλίκων και ανηλίκων. Χαρακτηριστικά ανέφερε : «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την καταστολή της εγκληματικότητας με τις τροποποιήσεις των Ποινικού Κώδικα.
Αυτό το πλαίσιο συμπληρώνεται με δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης, με την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, οι οποίες θα εποπτεύουν τις διαδικασίες της Κοινωφελούς Εργασίας, η έκτιση της οποίας ενεργοποιείται άμεσα ως κύρια ή εναλλακτική ποινή, όπως είχαμε δεσμευτεί».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σημείωσε ακόμη ότι: «έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύνταξη της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης μετά από μακρά συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή».
Ειδικά για την προστασία της ανηλικότητας ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα με την πολύτιμη συνεισφορά του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρα με την εκπόνηση και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των δικαστικών λειτουργών σε θέματα που σχετίζονται με την ανηλικότητα, που έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της κατάταξης του EU Justice Scoreboard.
Στην ημερίδα για την Αναβάθμιση των ΥΕΑ-ΚΑ, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την ευθύνη της μελέτης και τη διαμόρφωση προτάσεων για την αναβάθμισή τους, παρουσιάστηκαν η δομή, οι στόχοι και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του ομώνυμου προγράμματος.