Το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση 50 κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις για την κατασκευή του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ζητούσαν να ανασταλεί η ισχύς των αποφάσεων για την έγκριση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης και της μετατροπής σε εργοτάξιο της Πλατείας Εξαρχείων.
Με την απόφαση υπ’ αριθμ. 330/2023 το Ε’ τμήμα του ΣτΕ «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου», έκρινε ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτέλεσης των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερούς βλάβης των κατοίκων.
Για την κοπή δέντρων, για την οποία έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες, το ΣτΕ έκρινε πως από τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του δικαστηρίου «αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος, και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».
Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας καταλήγουν πως οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις από την εκτέλεση των εργασιών είναι προσωρινές και έχουν ληφθεί υπ’ όψιν από την περιβαλλοντική μελέτη.
«Η βλάστηση πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως βάσει και άλλων ειδικών μελετών και ρητρών όρων και προβλέψεων για τη μεταφύτευση δέντρων και τη φύτευση νέων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο πρασίνου να εμφανίζεται θετικό», υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας.

Πριν από λίγες ημέρες συζητήθηκε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο και η κύρια αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι, με την απόφαση να αναμένεται με το νέο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ