Mέσα από έξι στάδια περνάει το άνοιγμα των δικαστηρίων της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί  κυβερνητικά στελέχη και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αρχή για την «επανεκκίνηση» της Δικαιοσύνης θα γίνει με το «άνοιγμα» των υποθηκοφυλακείων της χώρας τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και θα ολοκληρωθεί με την πλήρη επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων της χώρας που υπολογίζεται τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τέλη Απριλίου με αρχές Μάιου θα επαναλειτουργήσουν τα άμισθα και έμμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, τα Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία και συγκεκριμένα τα τμήματά τους εκείνα που σχετίζονται με την οικονομία και με δανειοδοτήσεις. Στα υποθηκοφυλακεία αναμένεται να υπάρχουν άνδρες εταιρειών ασφάλειας που θα επιβλέπουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών και θα ορίζουν την συχνότητα εισόδου.

Το δεύτερο στάδιο υλοποίησης του σχεδίου προβλέπει την αποκατάσταση των δικαστικών διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων. Πρόκειται επί της ουσίας για προσωρινές αποφάσεις των δικαστηρίων, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με την οικονομία.

Το τρίτο στάδιο υλοποίησης του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά στα Διοικητικά Δικαστήρια, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολη. Και αυτό γιατί στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία οι δικηγόροι κατά την συζήτηση των υποθέσεων δεν αγορεύουν, απλώς παρίστανται και καταθέτουν υπομνήματα.

Το τέταρτο στάδιο του σχεδιασμού για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης αφορά τις διαδικασίες ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Εφετείων. Εκεί οι δίκες θα διεξάγονται χωρίς τη φυσική παρουσία δικηγόρων. Ήδη, η ηγεσία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει το «πράσινο φώς» να λειτουργήσει το Ανώτατο Ποινικό και Πολιτικό Δικαστήριο κατά τα πρότυπα του ΣτΕ. Οι συνήγοροι θα καταθέτουν στην γραμματεία του δικαστηρίου, υπόμνημα που θα αναπτύσσουν τους νομικούς ισχυρισμούς και τις θέσεις τους, οι οποίοι θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διάσκεψη που θα πραγματοποιούν οι αρεοπαγίτες για την κάθε υπόθεση.

To πέμπτο στάδιο αφορά στην επανέναρξη της λειτουργίας της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των Μονομελών και Πολυμελών Ποινικών και Αστικών δικαστηρίων. Ωστόσο, το σημείο αυτό του σχεδιασμού, υπάρχει προβληματισμός στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς στις γραμματείες των δικαστηρίων αυτών, παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλος συνωστισμός. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται η κατάλληλη λύση με τη λήψη λειτουργικών μέτρων και ρυθμίσεων που σχετίζονται με την κτιριακή υποδομή των δικαστηρίων.

Το τελευταίο και έκτο στάδιο, αφορά στην πλήρη επανέναρξη της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας περί τα τέλη του Ιουνίου.

Σε κάθε στάδιο πάντως της επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης, μια από τις βασικές προβλέψεις είναι στα πινάκια-εκθέματα να περιλαμβάνονται λίγες υποθέσεις και παράλληλα να χρησιμοποιούνται όλες οι δικαστικές αίθουσες ώστε να παραβρίσκονται όσο τον δυνατόν λιγότερα άτομα.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  απόφαση φέρεται να έχει ληφθεί και για περιορισμό των θερινών δικαστικών διακοπών. Συγκεκριμένα, για το τρέχον δικαστικό έτος -που υπό κανονικές συνθήκες θα έληγε στις 30 Ιουνίου- τα κυβερνητικά στελέχη, φέρονται να έχουν αποφασίσει αφενός ότι θα παραταθεί ως προς κάποιες ημέρες του Ιουλίου -κατά τις οποίες όλα τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν – και αφετέρου ότι το νέο δικαστικό έτος αντί να ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ