Το πειθαρχικό τμήμα του ∆ικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) έχει ζητήσει εγγράφως από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, να του αποστείλει στοιχεία και έγγραφα, που αφορούν σε τυχόν ποινικές διώξεις κατά δικηγόρων, προκειμένου να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωσή του ο πρόεδρος της Ολοµέλειας των Πειθαρχικών Συµβουλίων του ∆ΣΑ κ. Χαράλαμπος Αναλυτής. Οπως δε σημειώνει τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι απολύτως ανεξάρτητα και δεν «ουδεμία παρέμβαση είναι επιτρεπτή  κατά  τη λειτουργία τους». Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο κ. Αναλυτής στη δήλωσή του, «απόψεις που προσδίδουν τις άνω αρμοδιότητες σε άλλα όργανα όχι μόνο δεν έχουν νόμιμο έρεισμα αλλά και πλήττουν  την ανεξαρτησία και το κύρος της πειθαρχικής διαδικασίας και των οργάνων αυτής».

Η δήλωση του Αναλυτή έρχεται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε βάρος του αντιεμβολιαστή δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη. Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ολοµέλειας των Πειθαρχικών Συµβουλίων του ∆ΣΑ στη γραπτή του δήλωση, αναφέρει:

«Ι. Τα Πειθαρχικά  Συμβούλια είναι απολύτως ανεξάρτητα όργανα έναντι του ∆ιοικητικού  Συμβουλίου και του Προέδρου του ∆ΣΑ, σύμφωνα με τον Κώδικα ∆ικηγόρων και ουδεμία παρέμβαση είναι επιτρεπτή  κατά  τη λειτουργία τους και τη δικαιοδοτική  τους κρίση.

Η παραπομπή προς εκδίκαση ή η αρχειοθέτηση κάθε πειθαρχικής υπόθεσης γίνεται αποκλειστικά  και μόνο με βάση την εισήγηση του αρμόδιου πειθαρχικού εισηγητή, ο οποίος γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά αυτής.

Κατά  συνέπεια, απόψεις που προσδίδουν τις  άνω αρμοδιότητες σε  άλλα όργανα όχι μόνο δεν έχουν νόμιμο έρεισμα αλλά  και πλήττουν  την ανεξαρτησία και το κύρος της πειθαρχικής διαδικασίας και των οργάνων αυτής. Η πειθαρχική  διαδικασία διέπεται από  συγκεκριμένους κανόνες και εγγυήσεις, που πρέπει να ακολουθούνται απαρέγκλιτα.

Το πειθαρχικό τμήμα του ∆ΣΑ, εδώ και αρκετό  χρονικό διάστημα, έχει ζητήσει εγγράφως από  την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να αποστείλει, ως οφείλει, κατ’ άρθρο 152 Κώδικα ∆ικηγόρων, στοιχεία και έγγραφα, που αφορούν σε τυχόν ποινικές διώξεις κατά  δικηγόρων, για την κατά  νόμο ενέργεια των Πειθαρχικών οργάνων του Συλλόγου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ