Το τάγμα Azov είναι μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη, που υπολογίζονται σε 900, είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται πως ασπάζονται νεοναζιστικές ιδέες και οράματα περί υπεροχής της Άριας φυλής.
Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική ομάδα Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA.
Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεώδη και έκαναν επιθέσεις σε μετανάστες, σε Ρομά και σε άτομα που δεν μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις μαζί τους.
Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας.
Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.

Ποιος ίδρυσε το τάγμα του Azov;

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Biletsky, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine όσο και του SNA.
Το 2010, ο Andriy Biletsky είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των κατώτερων φυλών» .

Χρηματοδότηση

Η μονάδα έλαβε υποστήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο δικός της στρατός ήταν πολύ αδύναμος για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.
Χρηματοδοτήθηκε επίσης και από ολιγάρχες.
Ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκορ Κολομόισκι, μεγιστάνας με δραστηριότητες στις επιχειρήσεις ενέργειας.
Η ομάδα έλαβε επίσης χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη, τον Σέρι Ταρούτα, δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Άρνηση της ναζιστικής ιδεολογίας

Το 2015, ο Άντρι Ντιατσένκο, εκπρόσωπος του τάγματος εκείνη την εποχή, παραδέχτηκε ότι το 10 με 20 % των νεοσύλλεκτων της ομάδας ήταν Ναζί.
Το τάγμα έχει αρνηθεί ότι μοιράζεται τη ναζιστική ιδεολογία στο σύνολό της, αλλά ναζιστικά σύμβολα όπως η σβάστικα, είναι διάσπαρτα στις στολές και τα σώματα των μελών του τάγματος.
Για παράδειγμα, η στολή φέρει νεοναζιστικό σύμβολο που μοιάζει με μαύρη σβάστικα σε κίτρινο φόντο.
Η ομάδα ισχυρίζεται ότι είναι απλώς ένα κράμα των γραμμάτων «Ν» και «Ι» που αντιπροσωπεύουν την «εθνική ιδέα».
Τον Ιανουάριο του 2018, το τάγμα Αζόφ δημιούργησε τη μονάδα περιπολίας της που ονομάζεται National Druzhyna για να «αποκαταστήσει» την τάξη στην πρωτεύουσα του Κιέβου. Ωστόσο, η μονάδα πραγματοποιούσε πογκρόμ κατά της κοινότητας των Ρομά και έκανε επιθέσεις σε μέλη της LGBTQ κοινότητας.

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου

Μια έκθεση του 2016 από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε το τάγμα του Αζόφ για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η έκθεση περιγράφει περιστατικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, όπου το τάγμα είχε καταλάβει κτίρια για την εγκατάστασή των επιχειρήσεών του, αφού εκδίωξε με την βία τους κατοίκους και επιτέθηκε σε αμάχους. Η έκθεση κατηγορεί επίσης το τάγμα για βιασμούς και βασανισμούς κρατουμένων στην περιοχή του Ντονμπάς.

Μαριούπολη: έδρα του τάγματος Azov

Η Μαριούπολη είναι έδρα του τάγματος Azov, το οποίο ανήκει στην ουκρανική Εθνική Φρουρά και επομένως υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Γι′ αυτό και έχει εγκαταστήσει την έδρα του στην πόλη. Η ίδια η ύπαρξή του τάγματος είναι ένα από τα προσχήματα που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.