Αλλαγές επί το ευνοϊκότερο σε επιμέρους σημεία για το νέο καθεστώς φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών που θα μειώνουν τον λογαριασμό της επιβάρυνσης σε αρκετές κατηγορίες προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη στην Βουλή.
Οι νέες διατάξεις με τις τελικές «διορθώσεις» στα ποσά προσαύξησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των 10.920 ευρώ ανάλογα με τα έτη άσκησης και τον τζίρο αλλά και για τις περιπτώσεις που το τεκμήριο θα είναι μαχητό θα κλειδώσουν σήμερα σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη αφού ληφθούν υπόψη τα σχόλια και οι παρατηρήσεις της δημόσιας διαβούλευσης από φορείς και εκπροσώπους για τους θιγόμενους επαγγελματίες.

Κερδισμένοι

Κερδισμένοι των νέων παρεμβάσεων θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και οι εποχικές επιχειρήσεις ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Αναλυτικότερα το «λίφτινγκ» θα αφορά τα εξής 3 σημεία:

1.Μαχητό τεκμήριο: Εξετάζεται διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό με την θέσπιση αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του.
Ο επιτηδευματίες μπορεί να προσφεύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.
Θα ακολουθεί έλεγχος της ΑΑΔΕ – ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε στοιχεία τζίρου, εσόδων, ενδεχομένως ακόμη και σε τραπεζικά δεδομένα – και εφόσον ο έλεγχος αποδείξει ότι τα εισοδήματα του αυτοαπασχολούμενου είναι πράγματι μικρότερα από το τεκμαρτό, τότε ο επαγγελματίες θα φορολογείται για το πραγματικό του εισόδημα.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες κ.α

2. Συντελεστές προσαύξησης: «Κούρεμα» των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές αυτοί είναι:
*35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
*70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
*100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.
Παρεμβάσεις εξετάζονται και στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας και το κόστος μισθοδοσίας ενώ στο «κάδρο» θα μπούνε και οι ζημιές της ατομικής επιχείρησης με πρόβλεψη για απόσβεση σε βάθος πενταετίας.

3.Ειδικό φορολογικό καθεστώς: Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 6 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται στο μισό.
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το νέο καθεστώς φορο-έκπτωσης για την ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών καθώς και το νέο ποινολόγιο για μη διαβίβαση των φορολογικών δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA.

Μάριος Χριστοδούλου