Από τις αίθουσες του Πρωτοδικείου ξεκίνησε στα ποινικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού για τις λεγόμενες τηλεματικές συνεδριάσεις, δηλαδή τις εξ αποστάσεως ή ψηφιακές δίκες, όπου με τη χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας θα καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή μιας συνεδρίασης ακόμα κι αν ορισμένα πρόσωπα, όπως μάρτυρες ή/και κατηγορούμενοι, βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία.

Πρόκειται για ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Αποσκοπεί δε, να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης, με την ταυτόχρονη ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων και οι μεταγωγές κρατουμένων.

Στη Θεσσαλονίκη, ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες εγκαταστάθηκε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο βασικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, αποτελούμενος -μεταξύ άλλων- από κάμερες και μικρόφωνα υψηλής ευαισθησίας, οθόνες μεγάλων διαστάσεων και υψηλής ευκρίνειας κ.ά. Ανάλογος εξοπλισμός τοποθετείται στη διπλανή αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με πηγές του Πρωτοδικείου, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ο προγραμματισμός προβλέπει τη μετατροπή οκτώ αιθουσών σε χώρους «τηλεματικής συνεδρίασης», για τις ανάγκες της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δίκης, ενώ θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι («απομακρυσμένος τόπος») για την εξέταση μαρτύρων, τη λήψη απολογιών σε ανακριτικές διαδικασίες αλλά και για αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Παρόμοιος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος και σε σωφρονιστικά καταστήματα, όπου αντιστοίχως θα διαμορφωθούν ανάλογοι χώροι και θα καθίσταται εφικτή (για όσους κρατούμενους το επιθυμούν κι έχουν υποβάλει προηγουμένως σχετικά αιτήματα) η λήψη απολογιών.