Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα νομοθέτημα που καλύπτει ελάχιστους κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τη δίωξη της παραβίασης ή της καταστρατήγησης των κυρώσεων της ΕΕ στα κράτη μέλη.
Ορισμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η παροχή βοήθειας σε άτομα να παρακάμψουν ταξιδιωτική απαγόρευση της ΕΕ, η εμπορία προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις ή η διεξαγωγή απαγορευμένων χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, θα θεωρούνται πλέον ποινικά αδικήματα σε όλα τα κράτη μέλη. Η ηθική αυτουργία, η υποβοήθηση και η συνέργεια στα αδικήματα αυτά θα τιμωρούνται επίσης ως ποινικό αδίκημα.
Κυριότερα στοιχεία
Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ επισύρει αποτελεσματικές και αναλογικές ποινικές κυρώσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το αδίκημα. Ωστόσο, η εκ προθέσεως παραβίαση των κυρώσεων πρέπει να επισύρει ποινή φυλάκισης ως μέγιστη ποινή. Στα άτομα που έχουν παραβιάσει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ μπορούν επίσης να επιβάλλονται και πρόστιμα.
Νομικά πρόσωπα (δηλαδή εταιρείες) μπορούν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνα όταν ένα αδίκημα έχει διαπραχθεί από πρόσωπο που κατέχει ηγετική θέση στον οργανισμό. Στις περιπτώσεις αυτές, οι κυρώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν απαγόρευση της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάκληση αδειών και εγκρίσεων για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επόμενα βήματα
Η οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία 12 μηνών για να μεταφέρουν τις διατάξεις της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.
Ιστορικό
Τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν σημαντικό εργαλείο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την επιβολή τους, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ποινές μπορούν να κυμαίνονται από την άσκηση ποινικής δίωξης έως την επιβολή διοικητικών κυρώσεων ανάλογα με τη χώρα.
Η Επιτροπή πρότεινε την παρούσα οδηγία τον Δεκέμβριο του 2022 προκειμένου να περιορίσει την καταστρατήγηση των κυρώσεων και να καταστήσει αυστηρότερη την επιβολή. Ως απάντηση στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ ενέκρινε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποδυναμώσει την οικονομική βάση της Ρωσίας και να περιορίσει την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο.