Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην δικαστική έρευνα για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.
Σε πρώτο επίπεδο, για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου καλούνται ως ύποπτοι να καταθέσουν επτά άτομα από τον ΟΣΕ, αναφορικά με τη διαρροή ηχητικών καταγραφών αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών τη μοιραία βραδιά της σύγκρουσης των δύο τρένων που οδήγησε στην τραγωδία.
Μεταξύ των ατόμων που έχουν κληθεί ως ύποπτοι είναι και ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ για τους οποίους προέκυψε από την προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα, ότι παραβίασαν το υπηρεσιακό απόρρητο από κοινού δίνοντας στην δημοσιότητα ηχητικά από τη σύγκρουση.
Παράλληλα, μετά από έρευνα των δικαστικών αρχών της Λάρισας – όπως αποκαλύπτει το in.gr – για άγνωστη συνάντηση στις 3 Μαρτίου 2023 στον τόπο της τραγωδίας μελών της κυβέρνησης, υπηρεσιακών και τοπικών παραγόντων όπου συζητήθηκε η πλήρης εκχέρσωση του χώρου, καλούνται για εγγραφές εξηγήσεις τέσσερα πρόσωπα.
Ο Εισαγγελέας καλεί μεταξύ άλλων, σε αυτό το σκέλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης αλλά και πρώην ανώτατο στέλεχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας που φέρονται να ήταν παρόντες στην εν λόγω συνάντηση.
Για εξηγήσεις έχει επίσης κληθεί κι ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που ήταν υπεύθυνος για την φρούρηση του χώρου της τραγωδίας.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, πιθανολογείται ο σχετικός φάκελος να σταλεί στη Βουλή για την διερεύνηση των ευθυνών και πολιτικών προσώπων που ήταν παρόντα στη συνάντηση.
Τμήμα της έρευνας αφορά και την μετακίνηση χωμάτινων όγκων το πρώτο διήμερο μετά το τραγικό συμβάν.

Η έρευνα δεν αφορά τα περί μονταζιέρας

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το πρώτο σκέλος και την έρευνα της εισαγγελίας, η ποινική διαδικασία αφορά μόνο στη διαρροή των ηχητικών και όχι στην καταγγελία περί μοντάζ, διότι για να διαπιστωθεί η τυχόν παραποίηση του υλικού, η εισαγγελία πρέπει να έχει το πρωτότυπο των συνομιλιών για να κάνει την σύγκριση, το οποίο βρίσκεται στα χέρια του εφέτη ανακριτή Λάρισας.
Άρα, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, αυτό θα έπρεπε να γίνει από τη δικαστική αρχή της Λάρισας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρχές της Λάρισας θεωρούν πως έχουν στα χέρια τους το αυθεντικό υλικό, συνεπως δεν προκύπτει ζήτημα έρευνας.
Από την έρευνα δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της δημοσιοποίησης, καθώς σύμφωνα με τον νόμο η δημοσιοποίηση πρέπει να βλάπτει το κράτος, ή κάποιον άλλον.