Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης καλείται να επιλέξει από έναν κατάλογο έξι εισαγγελέων και έξι δικαστών προτείνοντας έτσι νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ξεκινήσει άμεσα μετά την μη υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (λόγω της προεκλογικής περιόδου) των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις.

Η διαδικασία

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, θα προτείνει 6+6 ονόματα στη Βουλή, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας. Ο υπουργός εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο αυστηρά από τους έξι αρχαιότερους -για κάθε θέση- σύμφωνα με την επετηρίδα.

 

Η πρόταση θα υποβληθεί σύντομα ώστε να γίνει η ακρόαση των υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής μετά τις 20 Αυγούστου. Εκεί θα γίνει ψηφοφορία που θα πλειοψηφίσουν 3 δικαστές ή εισαγγελείς για κάθε θέση που θα προταθούν στο υπουργικό Συμβούλιο.  Ακολούθως θα συγκληθεί το όργανο της κυβέρνησης και θα αποφασίσει (μετά από πρόταση του Υπουργού) ποιος θα αναλάβει τη θέση. Το υπουργικό Συμβούλιο πάντως και ο υπουργός δεν δεσμεύονται από την πρόταση της Βουλής.

Αρχαιότεροι  

Κατά συνέπεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, καλείται να επιλέξει από τους έξι δικαστές κατά αρχαιότητα κάθε κλάδου (αντιπροέδρους και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου).

Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου  η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης  θα είναι μεταξύ των οι εξής  έξι αντιπροέδρων:

Αγγελικής Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,

Γεώργιoυ Λέκκα, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019),

Πηvελόπης Ζωvταvoύ, αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,

Iωσήφ Τσαλαγαvίδη,  αποχωρεί σε λιγότερο από σε ένα έτος,

Ειρήvης Καλoύ, αποχωρεί σε δυο χρόνια (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και είχε πλειοψηφίσει στην διάσκεψη των προέδρων) και

Δήμητρας Κoκoτίvη (ήταν η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για τη θέση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) αποχωρεί σε δυο χρόνια.

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

Παράλληλα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, για τη θέση του  εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης  θα είναι μεταξύ αντεισαγγελέων του Δικαστηρίου, συνεπώς γίνεται δεκτό και το αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων ο νέος εισαγγελέας να είναι από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον Δικαστικό (όπως έγινε στην επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης που ακυρώθηκε). Η επιλογή θα γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων:

Δημητρίου Δασoύλα,

Βασίλειου Πλιώτα,

Χαράλαμπου Βουρλιώτη,

Βασιλικής Θεoδώρoυ,

Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και

Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019 και ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα αυτή τη στιγμή ), από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι μετά την κάλυψη των θέσεων του προέδρου και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου θα ανακύψουν νέα κενά στις θέσεις των αντιπροέδρων και αντεισαγγελέων, ανάλογα με τις επιλογές, δηλαδή  εάν η θέση του εισαγγελέα θα καλυφθεί από τον εισαγγελικό κλάδο ή τον κλάδο των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου. Πάντως, μέχρι τις έως τώρα ενδείξεις ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα προέρχεται από τον εισαγγελικό κλάδο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ