Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας (το οποίο εκτελεί καθήκοντα αντικατασκοπείας) προειδοποίησε για την πιθανότητα μεγάλου αριθμού αντιισραηλινών και αντισημιτικών διαδηλώσεων στη Γερμανία για την επέτειο της επίθεσης της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Η επέτειος θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μεγάλα τμήματα της κοινότητας διαμαρτυρίας», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος, Thomas Haldenwang, σύμφωνα με το πρακτορείο DPA.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έντασή, «πόλωση και ριζοσπαστικοποίηση ακόμη και εκείνων που μέχρι τώρα είχαν μετριοπαθείς απόψεις».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Haldenwang, ο κίνδυνος πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Εβραίων και Ισραηλινών πολιτών και οργανώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες.
Στις 7 Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ.
Προγραμματίζονται διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.
Το Βερολίνο αναμένεται να είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων, όπου θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση μνήμης.
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier.

Αναμένεται κλιμάκωση

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος σημείωσε επιπλέον ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιδείνωση της κατάστασης λόγω της δολοφονίας του γενικού γραμματέα της Hezbollah, Hassan Nasrallah.