Της δικηγόρου Κ. Λεκκάκου


Το ζήτημα της εγγύησης επί τραπεζικών προϊόντων, πέραν της σύνθετης νομικής του διάστασης, είναι ακανθώδες όταν άπτεται της κοινωνικής πραγματικότητας, ιδίως στην χώρα μας όπου οι συγγενικοί και φιλικοί δεσμοί παραμένουν ακόμη ιδιαίτερα ισχυροί.
Τα τελευταία χρόνια ιδίως, όταν και παρατηρήθηκε έξαρση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χιλιάδες συμπολίτες μας που θεωρούσαν ότι εκπλήρωσαν κάποτε απλώς μία κοινωνική υποχρέωση αποδεχόμενοι την θέση του εγγυητή σε τραπεζικές συμβάσεις βρέθηκαν αντιμέτωποι ακόμη και με κίνδυνο απώλειας των περιουσιών τους.
Κατά το παρελθόν το ζήτημα της εγγύησης έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως την ελληνική δικαιοσύνη. Από την εγκυρότητα ή μη της ένστασης δίζησης, από το ζήτημα της έκτασης της εγγυητικής ευθύνης ή ακόμη και της απαλλαγής του εγγυητή κατά τις επιταγές του άρθρου 862 του Αστικού Κώδικα εξήχθη ένα και μοναδικό συμπέρασμα, ήτοι ότι η απελευθέρωση του εγγυητή αποτελεί μία χρονοβόρα και εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία με αμφίβολα αποτελέσματα.
Παρά τα ανωτέρω, το γραφείο μας με επιμονή και με μεθοδικότητα κατόρθωσε πρόσφατα μέσω διμερών διαπραγματεύσεων την απαλλαγή εγγυήτριας με μεγάλο υπόλοιπο οφειλών εξαιτίας εγγυήσεών της σε δύο τραπεζικά προϊόντα, υπό όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς. Η εντολέας μας μάλιστα, η εγγυητική ευθύνη της οποίας ανέρχονταν στο ποσό περίπου των 800.000 ευρώ, διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία ικανή να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων των πιστωτών. Μέσω διμερών διαπραγματεύσεων κατέστη εφικτό να απαλλαχθεί πλήρως από την εγγυητική της ευθύνη μέσω καταβολής ποσού ίσου με το 1/3 αυτής, με την ευθύνη των πρωτοφειλετών όπως είναι λογικό να παραμένει στο ακέραιο.
Η ανωτέρω διευθέτηση των οφειλών, αποτελούσα πλέον πραγματικότητα, δύναται να οδηγήσει σε νέες ανάλογες και παρόμοιες ρυθμίσεις και διευθετήσεις, πολλώ δε μάλλον στην εποχή μας όπου η ταχεία εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τα αλλοδαπά funds και τις ελληνικές εταιρείες διαχείρισης.
Φυσικά κάθε υπόθεση κρίνεται κατά περίπτωση, ενώ καίρια ζητήματα για την αντιμετώπιση παρόμοιων υποθέσεων αποτελούν το ύψος των οφειλομένων, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, η περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση των εμπλεκομένων κ.ο.κ. Καθώς όμως η προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών αποτελεί κύριο μέλημά μας, καλούμε άπαντες σε εγρήγορση μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις σαν την ανωτέρω, ήτοι περιπτώσεις διευθέτησης οφειλών εξαιτίας εγγυητικής ευθύνης.

Πηγή: https://lekkakou.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ