Γράφει ο Μάριος Χριστοδούλου

Κύμα ελέγχων με 25.000 στοχευμένους και 2.500 σε υποθέσεις φορολογίας ακινήτων με έμφαση στις μεταβιβάσεις που άλλαξαν χέρια με το νέο αφορολόγητο των 800.000 εξαπολύει εντός του έτους η ΑΑΔΕ.
Με βάση τις οδηγίες του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο μπαίνουν «13 +3» κατηγορίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, υποθέσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, επιστροφής φόρων, υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες αλλά και αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Αναλυτικότερα η απόφαση προβλέπει :

– Την διενέργεια 25.000 ελέγχων με «ανάλυση κινδύνου» και μοριοδότηση: Οι υποθέσεις θα επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βάσει δεδομένων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ.

– Φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος: Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι έλεγχοι δύνανται να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα της τελευταίας τριετίας φορολογικά έτη ή χρήσεις.

– Μεταβιβάσεις ακινήτων: Θα «ανοίξουν» 2.500 φάκελοι από την φορολογία κεφαλαίου που αφορούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές.

– Εξπρές έλεγχοι σε 13 κατηγορίες υποθέσεων: Ο μηχανισμός ανεξάρτητα από την σειρά προτεραιότητας θα ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους που αφορούν τις εξής υποθέσεις:

1.Επιστροφών φόρου.
2.Επιστροφής ΦΠΑ καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
3.Για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
4.Όσες προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
5.Για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
6. Με εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
7. Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
8.Οι οποίες προέρχονται από τις Δ.Ο.Υ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
9.Για διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
10.Αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
11.Ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ