Με στόχο την αναβάθμιση του θεσμικού και επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που αγγίζει περισσότερα από 230 άρθρα.
Το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει εκτενείς παρεμβάσεις στην κεφαλαιαγορά, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τη φορολογική πολιτική για τις επιχειρήσεις, ενώ θέτει νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα.
Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η παροχή ισχυρών φορολογικών και θεσμικών κινήτρων για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, η ενίσχυση της εποπτείας και η διευκόλυνση της πρόσβασης των επενδυτών.
Προβλέπεται έκπτωση 100% για τις δαπάνες εισαγωγής με ανώτατο όριο 200.000 ευρώ, μείωση του φόρου στους τόκους εταιρικών ομολόγων στο 5% και έκπτωση 50% στο φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε εταιρείες εισηγμένες σε πολυμερείς μηχανισμούς.
Παράλληλα, θεσμοθετούνται φορολογικά οφέλη και για τους επενδυτικούς «αγγέλους».
Το νομοσχέδιο προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ, των ΟΕΕ και των ΟΣΕΚΑ, ενισχύοντας την προστασία των επενδυτών, ενώ θεσπίζεται αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ρυθμίζονται οι μορφές των παρόχων υπηρεσιών crypto, οι αρμοδιότητες των εποπτικών αρχών, καθώς και οι κυρώσεις για παραβάσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με το υπουργείο να διπλασιάζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια ένταξης. Για παράδειγμα, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό μπορεί πλέον να ενταχθεί με εισόδημα έως 14.000 ευρώ και περιουσία έως 240.000 ευρώ.
Θεσμοθετείται η τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών και η υποχρέωση πρότασης ρύθμισης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από πλειστηριασμό. Παράλληλα, προβλέπεται ειδική μεταχείριση για ευάλωτους δανειολήπτες και διεύρυνση της ρύθμισης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
Το νέο νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης ευρωπαϊκές οδηγίες για πράσινα ομόλογα και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, ενώ ενισχύει τον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω εργαλείων όπως το mystery shopping, ο Κώδικας Δεοντολογίας και η κυβερνοασφάλεια.
Τέλος, προβλέπεται η παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» για τις τράπεζες, η κατάργηση του ψηφιακού τέλους συναλλαγών, η παράταση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και η παραίτηση του Δημοσίου από ένδικα μέσα σε υποθέσεις αποζημιώσεων για Μάτι και Μάνδρα.