Το κεφάλαιο της οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης άνοιξε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, μιλώντας στην εκδήλωση του εορτασμού για τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Στενιώτη «στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να τεθεί το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης, της θεσμοθέτησης προϋπολογισμού της Δικαιοσύνης, να τεθεί το ζήτημα της κατάρτισης του οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών από το ίδιο το δικαστικό σώμα και να συζητηθεί το θέμα του περιορισμού του απολογητικού χαρακτήρα αιτιολόγησης των δικαστικών αποφάσεων».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕνΔΕ «η Ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί καταφύγιο όλων των πολιτών και οι δικαστικοί λειτουργοί χάριν της συνείδησή µας και τα θυσίες τους και έχοντας πάντοτε το επίκεντρο της δικαιοδοτικής τους κρίσης τον άνθρωπο, έχουν συμβάλει μέχρι σήμερα τα μέγιστα στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής και έχουν αποτελέσει διαχρονικά τον εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας».

Αναγνωρίζοντας πως «το δικαστικό μας σύστημα παρουσιάζει παθογένειες», σημείωσε πως για αυτές «δεν είναι υπεύθυνος ο δικαστής και υπάρχει αναγκαιότητα να οργανώσουμε ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα το οποίο θα είναι αποτελεσματικό αλλά παράλληλα θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ o δικαστής θα ασκεί το λειτούργημά του κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες».

Μιλώντας για τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης, η κυρία Στενιώτη ανέφερε ότι «επιτάσσεται η πραγματική διάκριση των εξουσιών και ο θεμελιώδης εγγυητικός ρόλος, που επιφυλάσσει το Σύνταγμά μας στο θεσμό της Δικαιοσύνης, μιας Δικαιοσύνης στην υπηρεσία του πολίτη, ποιοτική αποτελεσματική αξιόπιστη».

Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να υπάρξει κλίμα συνεννόησης και όχι με μετακύλιση ευθυνών από λειτουργούς σε συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης και το αντίθετο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ