Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η γαλλική θυγατρική της Nestle, καθώς -όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (5/7) η εταιρεία- κατηγορείται σε μια υπόθεση με μολυσμένες πίτσες που θεωρείται ύποπτο ότι οδήγησαν στον θάνατο δύο παιδιών.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε η εταιρεία σε ανακοίνωση -χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες- ασκήθηκε δίωξη εναντίον της μονάδας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία που παρασκεύασε τις κατεψυγμένες πίτσες Fraîch’Up της Buitoni καθώς και της Nestle France.

Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα τον Μάιο του 2022 για ακούσια ανθρωποκτονία και ακούσια πρόκληση βλάβης, αφού πολλοί πελάτες αρρώστησαν έχοντας καταναλώσει παρτίδες της κατεψυγμένης πίτσας Buitoni Fraich’Up μολυσμένες με το βακτήριο E.coli.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Le Figaro, οι πίτσες θεωρούνται επίσης ύποπτες για το γεγονός ότι αρρώστησαν πολλά παιδιά, με φόβους για βλάβη στα νεφρά – για παράδειγμα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε σήμερα ότι οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά της Nestle France και της Societe des Produits Alimentaires de Caudry, της θυγατρικής που επιβλέπει το εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν οι μολυσμένες πίτσες. Οι κατηγορίες είναι «ανθρωποκτονία από αμέλεια, ακούσιος τραυματισμός και εξαπάτηση», όπως είπε. Η Nestle ανέστειλε την παραγωγή των μολυσμένων προϊόντων τον Μάρτιο του 2022.

Το κατηγορητήριο είναι προκαταρκτικό, δηλαδή υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί απόφαση.

«Η Nestle France σκοπεύει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της στην υπόθεση. Ελπίζουμε αυτές οι νομικές διαδικασίες να βοηθήσουν στην πλήρη αποσαφήνιση των συνθηκών αυτού του δραματικού γεγονότος και σε κάποια παρηγοριά για τα θύματα και τις οικογένειές τους», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Σε αυτό το στάδιο, η έρευνα και οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης φαίνεται να είναι το αλεύρι που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην παραγωγή πίτσας Fraîch’Up. Ενισχύουμε τις δοκιμές και την παρακολούθηση των συστατικών, ιδιαίτερα για το E. coli, για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα ταμείο για την παροχή κάποιας άμεσης υποστήριξης στις οικογένειες και τα άτομα που επλήγησαν από το ξέσπασμα του Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (HUS) στη Γαλλία το 2022, το οποίο διαχειρίζεται ένας τοπικός ανεξάρτητος οργανισμός. Η λήψη οικονομικής υποστήριξης από αυτό το ταμείο δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα οποιουδήποτε επηρεάστηκε από την HUS να υποβάλει αξίωση για αποζημίωση. Μετά την έκβαση της υπόθεσης, η Buitoni θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του.

Η ασφάλεια και η ποιότητα παραμένουν η ύψιστη προτεραιότητά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το σκάνδαλο επηρέασε δεκάδες ανθρώπους το 2022. Ενα χρόνο αργότερα, η Nestle κατέληξε σε συμφωνία για την αποζημίωση 63 θυμάτων και των οικογενειών τους.

Λουκέτο στο εργοστάσιο

Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι γαλλικές αρμόδιες αρχές ειδοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 για αύξηση των περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας σε παιδιά, που συνδέονται με μόλυνση από το βακτήριο E. coli. Τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), το οποίο συνήθως οδηγεί σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και σοβαρά προβλήματα αίματος, με πιθανότητα κώματος ή θανάτου.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, οι υγειονομικοί έλεγχοι διαπίστωσαν «παρουσία τρωκτικών» και «έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού χώρων παραγωγής» .

Ένα χρόνο μετά την υπόθεση, η Nestlé ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου Caudry, το οποίο είχε επανεκκινήσει εν μέρει λίγους μήνες νωρίτερα, επικαλούμενη την πτώση των πωλήσεων.