Η πρόεδρος της Commission Ursula Von der Leyen, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη σύμβαση της ΕΕ με την Pfizer για τα εμβόλια Covid.
Πιο αναλυτικά η επιτροπή COVI, η ειδική δηλαδή επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία, καλεί σε ακρόαση την πρόεδρο για τις συμβάσεις των εμβολίων με τη Pfizer.
Η ίδια θα πρέπει να εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Bourla, στο πλαίσιο μιας προσωπικής διπλωματικής αποστολής για την εξασφάλιση δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την ήπειρο, τα οποία περιγράφονται ευρέως σε άρθρο των New York Times του Απριλίου 2021.
«Σβήστηκαν τα sms», γιατί ήταν «σύντομα», είχε απαντήσει η Κομισιόν τον Ιούνιο.
Η εν λόγω συμφωνία, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, έχει ήδη τεθεί υπό έντονο έλεγχο.
Νωρίτερα αυτό το έτος, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημείωσε την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιοποιήσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο της κ. Φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις της.
Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Επιτροπής αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον κ. Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, πριν από τη συμφωνία.

Η άρνηση Bourla

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Bourla είχε αρνηθεί… δις, να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ειδική επιτροπή για την Covid-19 ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).
Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΚ από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».
Όσον αφορά στο αίτημα της επιτροπής COVID να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

polit.JPG