Στην παράκτια κινεζική πόλη Xiamen τα πράγματα λίγο ξεφεύγουν… καθώς όπως φαίνεται δεν κινδυνεύουν μόνο οι ψαράδες από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και τα… ψάρια που πιάνουν σύμφωνα με την άποψη των τοπικών Αρχών.
Αυτό σκέφτηκαν οι ιθύνοντες και αποφάσισαν ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε πιθανή δίοδος που θα επιτρέψει στον ιό να μολύνει οτιδήποτε ζωντανό, αναγκάζοντας τους ψαράδες να υποβάλλονται οι ίδιοι σε καθημερινό διαγνωστικό τεστ νουκλεϊκού οξέος, ενώ το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τα ψάρια που πιάνουν.
Ψαράδες και ψάρια πρέπει καθημερινά να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, αμέσως μετά την αποβίβαση από το καΐκι, σύμφωνα με την απόφαση της περιφέρειας Xiamen Jimei.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι ορισμένοι ψαράδες είχαν πραγματοποιήσει παράνομες συναλλαγές ή είχαν έρθει σε επαφή με υπερπόντια σκάφη ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα, «με αποτέλεσμα να εισαχθεί ο ιός», όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

«Προς το παρόν, όλοι οι άνθρωποι στην πόλη Xiamen πρέπει να υποβάλλονται σε αυτά τα τεστ, ενώ πρέπει να ελέγχονται αντίστοιχα και τα αλιεύματα», ανέφερε ένας υπάλληλος στο δημοτικό γραφείο ανάπτυξης ωκεανών Xiamen σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Τηλεοπτικά ρεπορτάζ έδειχναν αξιωματούχους να κάνουν διαγνωστικά test σε ψάρια και καβούρια.
Δεν υπήρξε καμία αναφορά ότι είχε εντοπιστεί ίχνος του ιού.