Της Ελένης Τσιάβο

Πόρους συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ καθώς και 200.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί σύμφωνα με την κυβέρνηση, το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Παρουσιάζοντας το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «γέφυρα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην τρίτη δεκαετία αυτού του αιώνα».
Σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών πόρων θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, δημιουργώντας την «Ελλάδα του 2.0»
Συγκεκριμένα, το 13% των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί σε ένα ποσό 2,1 δισ. ευρώ θα δοθεί στην ψηφιακή μετάβαση.

Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης

Μεταξύ άλλων, σημαντικό μέρος για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους αποτελεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης που χρήζει άμεσης εφαρμογής καθώς το σύστημα χαρακτηρίζεται από απαρχαιωμένες μεθόδους, δυσχεραίνοντας το έργο των λειτουργών αλλά πλήττοντας παράλληλα και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο των δικαστών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων καθώς και αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών.
Στο κομμάτι του πάζλ προστίθεται και το ζήτημα «απονομή δικαιοσύνης», 
που είναι κρίσιμος παράγοντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την οικονομική ανάπτυξη, με διάφορες μεταρρυθμίσεις να δρομολογούνται όπως θα διαβάσετε και παρακάτω.
Επιπλέον, στο σχέδιο ανάκαμψης αναφέρεται και η δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων καθώς και η βελτίωση των ήδη υφιστάμενων δικαστικών υποδομών που θα είναι φιλικότεροι άρα και αποτελεσματικότεροι για την απόδοση δικαιοσύνης.

Πιο αναλυτικά, τι προβλέπεται για το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης: 

  • Αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων δικαστικών κτιρίων και ταυτόχρονα βελτίωση, με την καταγραφή των αναγκών, των ελληνικών δικαστικών υποδομών μέσα από την ίδρυση ενός μητρώου δεδομένων ηλεκτρονικής καταγραφής και ταυτότητας για όλα τα δικαστικά κτίρια. Το έργο θα βελτιώσει την απονομή δικαιοσύνης κάνοντας την φιλικότερη προς τους πολίτες και τους υπαλλήλους – 98 εκατ.
  • Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος με δράσεις και σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης (προπαντός σε ψηφιακές δεξιότητες) τόσο των δικαστών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων και αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Το έργο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα του δικαστικού συστήματος – 81 εκατ.
  • Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος με δράσεις και σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης (προπαντός σε ψηφιακές δεξιότητες) τόσο των δικαστών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων και αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Το έργο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα του δικαστικού συστήματος – 32 εκατ.
  • Μεταρρύθμιση για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την οικονομική ανάπτυξη.
  • Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Μεταρρύθμιση για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την
    ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
    Επανασχεδιασμός της αξιολόγησης και προαγωγής των δικαστών και δικαστικών λειτουργών.
    Χρηματοοικονομικά κίνητρα σε δικαστικούς υπαλλήλους για τη μείωση των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης εφόσον επιτυγχάνονται συγκεκριμένα ορόσημα στην μείωση των εκκρεμών υποθέσεων. Αξιολόγηση του χωροταξικού σχεδιασμού και της οργάνωσης και διοίκησης των δικαστικών κτιρίων. Ίδρυση ανεξάρτητου γραφείου για την συστηματική συλλογή, παρακολούθηση και επεξεργασία στοιχείων για την εύρυθμη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Επικαιροποίηση νόμων για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασία. – 20 εκατ.

Screenshot_δικαιοσύνη.png