Την προσωρινή απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο κανοντας  δεκτή εν μέρει τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και αποαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οιικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.
Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Παρέμβαση Ολομέλειας και ΔΣΑ στο Πρωτοδικείο (1/6)

Υπενθυμίζεται πως χθες πρόσθετη παρέμβαση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών υπέρ της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος, έκανε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με το νομικό σύμβουλο του ΔΣΑ αν. καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Παναγιώτη Νικολόπουλο και το νομικό παραστάτη της Ολομέλειας Προέδρων αν. καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Μεντή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής που υπέβαλε η ΔΕΗ επικαλούμενη την πιλοτική δίκη που έχει ζητήσει να διεξαχθεί για την υπόθεση, από τον Άρειο Πάγο.

Ο Άρειος Πάγος έχει ορίσει ακρόαση όλων των φορέων που έχουν προσφύγει αλλά και των παρόχων, στις 14 Ιουνίου προκειμένου να αποφανθεί αν θα διεξαχθεί πιλοτική δίκη για την υπόθεση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση 1/6 , οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ως λόγους για τους οποίους πρέπει να απορριφθούν οι αιτηθείσες προσωρινές διαταγές των καταναλωτικών οργανώσεων, την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, την υποχρέωση της εφαρμογής της ρήτρας λόγω Ευρωπαϊκών ρυθμίσεων, το ότι για την συγκεκριμένη διαδικασία ευθύνεται η κατάσταση που προέκυψε από την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τις εκπτώσεις- επιχορήγησες που έδωσε η κυβέρνηση στους καταναλωτές.

Αντίθετα ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ)΄που εξετάσθηκε ως μάρτυρας, ανέφερε στο δικαστήριο ότι καθημερινά λαμβάνουν εντολές διακοπής ρεύματος προσδιορίζοντας τον αριθμό στην Αττική στις 500 και σε ολόκληρη την χώρα σε 1500. Είπε επίσης πως «εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ