Σε πλήρη αναδιάρθρωση οδηγείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την κυβέρνηση – υπό ισχυρές πιέσεις και μετά από μακρόχρονη αδράνεια – να επιχειρεί κατόπιν εορτής την απορρόφησή του από την ΑΑΔΕ.
Η μετάβαση μόνο ομαλή δεν προδιαγράφεται, καθώς στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να κυριαρχεί η δυσπιστία για τις επιδόσεις της ελληνικής διοίκησης στον έλεγχο των κοινοτικών ενισχύσεων.
Ανώτερα οικονομικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σκάνδαλο των «εικονικών» δικαιούχων θα μπορούσε να έχει αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια, αν υπήρχε στοιχειώδης διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων –και κυρίως του Ε9– με τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χιλιάδες αιτήσεις για ενισχύσεις υποβάλλονταν από άτομα χωρίς ούτε ένα στρέμμα γης ή ζώο στην κατοχή τους, χωρίς να χτυπήσει κανένας ελεγκτικός συναγερμός για τους «αγρότες – φαντάσματα».
Το κενό στους ελέγχους αναδεικνύεται ως το βασικό πρόβλημα, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως το νέο καθεστώς εποπτείας από την ΑΑΔΕ θα εξαλείψει τα περιθώρια λαθροχειρίας και θα διασφαλίσει τη νομιμότητα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.
Όλα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν να είχαν συμβεί νωρίτερα, δεδομένου ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει εξελιχθεί σε υπερμηχανισμό παρακολούθησης κάθε οικονομικής δραστηριότητας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από το περασμένο φθινόπωρο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισημαίνει ότι οι πληρωμές πρέπει να περνούν από διαπιστευμένους φορείς, οι οποίοι πληρούν ελάχιστες απαιτήσεις αξιοπιστίας.
Όταν οι όροι αυτοί δεν πληρούνται, οι χώρες καλούνται να θέτουν υπό δοκιμασία τη διαπίστευση του φορέα «χωρίς καθυστέρηση» κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε με καθυστέρηση ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικές παρατηρήσεις της Κομισιόν προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ιδιαιτέρως αυστηρές. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η αποστολή ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου του νέου συστήματος.
Η μετάπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ περιγράφεται λεπτομερώς στον νέο Τελωνειακό Κώδικα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Η Αρχή αποκτά πρόσβαση σε κάθε πληροφοριακό σύστημα, φυσική ή ψηφιακή υποδομή, έγγραφο και βάση δεδομένων του Οργανισμού.

Οι τομείς εποπτείας περιλαμβάνουν:

Τη διαχείριση κοινοτικών πόρων (ΕΓΤΕ, ΕΓΤΑΑ, Αλιευτικό Ταμείο),

Τη στελέχωση, οργανογράμματα και λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ,

Τις διαδικασίες πληρωμής, ανάληψης υποχρεώσεων και εκκαθάρισης δαπανών,

Τον έλεγχο του προϋπολογισμού και την καταγραφή κάθε οικονομικού στοιχείου.

Η παρεμπόδιση πρόσβασης σε στοιχεία επισύρει πρόστιμα έως 100.000 ευρώ ανά παράβαση, επιπλέον των πειθαρχικών κυρώσεων.

Ψηφιακές δικλείδες ασφαλείας – Νέα υποδιοίκηση

Το νέο σύστημα προβλέπει:

Ψηφιακές αιτήσεις και πληρωμές με πλήρη διαλειτουργικότητα,

Αναβάθμιση των φυσικών και ηλεκτρονικών ελέγχων,

Προτυποποίηση όλων των διαδικασιών,

Εξωτερική πιστοποίηση.

Εφόσον εγκριθεί από την Κομισιόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταργηθεί με νόμο και οι λειτουργίες του θα ενσωματωθούν σε νέα υποδιοίκηση της ΑΑΔΕ, αποκλειστικά αρμόδια για τη διαχείριση ενισχύσεων.
Το προσωπικό του Οργανισμού θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ενώ προβλέπεται και νέα δομή για την εποπτεία των πληρωμών.
Το εγχείρημα παραμένει τεχνικά περίπλοκο και πολιτικά φορτισμένο, με τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συστήματος ενισχύσεων να τίθενται πλέον υπό αυστηρή ευρωπαϊκή παρακολούθηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr